„Hidroelectrica nu mai are nevoie de banii investitorilor, avem o lichiditate de 400 de milioane de euro, dar listarea o pune la adăpost de ingerinţele politicului, o obligă la transparenţă, la raportare. Înseamnă că va avea câţiva acţionari mici, dar vocali, care ştiu să tragă de mână ministrul”, a spus Borza.
Aceasta estimează că statul poate încasa 750 de milioane de euro din vânzarea pe Bursă a 15% din acţiuni, poate chiar şi 1 miliard de euro.
De asemenea, Borza mai spune că banii pe care îi va lua din administrarea insolvenţei Hidroelectrica îi va investi în acţiuni Hidroelectrica.
„Banii pe care i-am luat, îi voi paria tot pe Hidroelectrica. La un milion de euro, vei lua în realitate acţiuni de 200.000 euro”, estimează Borza.
Acesta a mai spus marţi că, în cei patru ani de insolvenţă Hidroelectrica a trecut printr-un proces radical de restructurare şi eficientizare.
„În urma acestui proces, Hidroelectrica a devenit cea mai profitabilă companie din România, în ultimii trei ani înregistrând o EBITDA de 63% din cifra de afaceri. Insolvenţa Hidroelectrica a demonstrat că şi companiile statului au potenţial, a arătat că şi ele pot genera stabilitate, încredere, performanţă şi profit dacă sunt administrate corect”, a menţionat Borza.
El estimează că, pe fondul acestor evoluţii pozitive, Hidroelectrica va consemna în 2016 un profit record de 1,3 miliarde de lei.
„Tot în 2016 Hidroelectrica va consemna un alt record: cel mai mare preţ încasat de o companie în urma unui proces de listare. Dacă aplicăm un multiplu de doar zece ori EBITDA, deşi în industria energetică multiplul e de 15-18 ori EBITDA, valoarea companiei ar fi de cinci miliarde Euro. Un pachet de 15% din capitalul social, care face obiectul IPO, înseamnă 750 milioane de euro, de departe un record absolut înregistrat de o companie românească în urma listării pe bursa”, a mai spus Remus Borza.