EXCLUSIV Bosânceanu: Dacă nu e război, e de bine! SNC face angajări, pandemia doar a redus ritmul de livrare al navelor: una la 9 luni!
Chiar dacă Damen a anunţat că a început concedierile în a doua parte a lunii august (circa 870 de persoane de pe şantierele din Galaţi şi Mangalia), Şantierul Naval Constanţa face angajări şi…zilnic, are 1.600 de oameni care intră la muncă pe poarta şantierului. „Covid 19 a dat înapoi şi piaţa noastră. Dar am redus doar paşii de livrare. Şantierul Naval Constanţa poate livra până la şase nave (n.r. – tancuri petroliere/chimice) pe an, dacă avem armatori cu putere financiară care să le comande”, spune Gheorghe Bosânceanu.
Singura problemă a celui mai mare şantier naval din ţara noastră pare să fie la ora actuală doar eficientizarea costurilor într-o perioadă în care preţul tancurilor petroliere este la minime istorice din cauza pandemiei de coronavirus şi a subvenţiilor acordate de statele chinez şi coreean pentru producătorii de nave. „peste totîn lume, costul deproducţie al navelor se triplează. Şi totuşi…. dacă nu e război este încă bine”, spune Gheorghe Bopsânceanu.
După cum explică omul de afaceri român, preţul tancurilor petroliere a scăzut cu 20% faţă de perioada pre pandemie. Scăderea se datorează în special faptului că preţurile sunt dictate de şantierele din China şi Coreea care beneficiază de o subvenţie anuală de 10%-30%, fapt care le permite să meargă în pierdere. Probabil, după realizarea fuziunii Hyndai cu Daweeo, preţurile la nivel mondial vor creşte.
Autoritatea de reglementare antitrust din Uniunea Europeană a reluat investigația privind fuziunea companiei sud-coreene Hyundai Heavy Industries, cel mai mare constructor naval al lumii, cu compania Daewoo – numărul trei mondial. Comisia Europeană a avertizat, în decembrie 2019, că printr-o astfel de operațiune va lua naștere o companie cu o cotă de piață de 21%, care va controla prețurile. Autoritatea de concurență din UE consideră că fuziunea va afecta armatorii europeni, care se numără printre cei mai mari clienți ai celor doi constructori de nave.
1.600 de angajaţi pentru construcţia a 4 tancuri petroliere de minimum 40.000 de tdw
După cum spune Gheorghe Bosânceanu, Şantierul Naval Constanţa are „temele” făcute pentru următorii 3-4 ani, dar trebuiesc găsite soluţii pentru eficientizarea costurilor în actualele condiţii. Prima soluţie afost adaptarea paşilor de livrare a navelor. „Acum livrăm o navă la trei trimestre chiar dacă am puta livra 6 pe an”, spune Bosânceanu.
Într-adevăr, «Histria Dione» este cea de-a doua navă din serie de 4 contractate de Constanţa Shypiard. Ea a fost dată la apă pe 14 august şi a fost finanţată de Banca Transilvania. Prima navă, «Histria Atlas», livrată în 2019, s-a bucurat de un real succes, fiind nominalizată la premiul «Tancul petrolier al anului 2019» de către societatea Tanker Shipping and Trading din Anglia, fiind listată de către The Royal Institution of Naval Architects, printre cele mai moderne nave livrate în anul 2019. Construcţia navei afost finanţată de Raiffeisen Bank.
Cea de-a treia navă din serie se află, deja, la montaj, în docul uscat, și va fi livrată în anul 2021. Reprezentanţii şantierului spun că îşi doresc ca din trimestrul patru al acestui an să înceapă debitarea tablelor pentru cea de-a patra navă din serie. Activitatea de reparații prestată de Constanţa Shypiard va continua, șantierul străduindu-se să atragă proiecte cât mai complexe, reparații și modernizări ale navelor militare ale Forțelor Navale Române, așa cum au fost cele două fregate – „Regina Maria” și „Regele Ferdinand” – reparate pe parcursul acestui an.
Pe 14 iulie 2020, Curtea de Apel București a respins definitiv solicitarea companiei olandeze Damen care a intentat proces Ministerului Apărării Naționale prin care cerea anularea procedurii de atribuire a contractului de 1,6 miliarde euro pentru achiziția celor patru corvete militare. O deciziei similară a fost luată și în primă instanță de Tribunalul București. Compania olandeză a contestat procedura de atribuire după ce contractul a fost câștigat de către compania franceză Naval Group.
Compania olandeză Damen a arătat, într-un comunicat de presă, că „vom căuta în continuare o clarificare definitivă a suspiciunilor publice, a scurgerilor de informații clasificate și a controverselor nefondate din media”. Compania arată că a solicitat acces la documentația ofertelor pentru licitația privind corvetele, lucru care le-a fost refuzat, astfel că Damen a deschis și alte procese în just.
Oricum, Gheorghe Bosânceanu, care reprezintă partea română, şantierul prin care cele 4 corvete militare ar putea fi construite de către Naval Grup , spune că o astfel de comandă nu le-ar face nici un fel de probleme, din contră: „va trebui să reducem termenul de livrare pentru toate navele pe care le avem în construcţie sau reparaţii. Dar asta se poate face”, precizează omul de afaceri român.