Bosch: Ajutorul de stat constă în subvenţii, nu scutiri de taxe
„Am făcut calculele şi investiţia ar fi fost eficientă şi fără acest ajutor de stat. Pentru noi ar fi meritat să facem investiţiile şi în lipsa ajutorului de stat, care este însă binevenit. Cred că pentru ambele părţi este o situaţie de câştig”, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, Brigitte Eble, directorul general al Robert Bosch SRL şi reprezentant al grupului german pentru România.
Ea a afirmat că statul român a stabilit reguli clare pentru aceste facilităţi, care nu sunt implementate în alte ţări, unde se preferă varianta scutirilor de taxe, mai puţin avantajoasă.
„În România plătim normal taxele către stat. În acest fel, Ministerul Finanţelor îşi bugetează acel ajutor de stat promis şi primim banii după ce arătăm facturile”, a spus Eble.
Ea a arătat că ajutorul de stat poate ajunge la 375 euro/ metru pătrat construit şi la cel mult 50% din valoarea echipamentelor, fiind condiţionat de evoluţia în ansamblu a investiţiei. Grupul estimează că nivelul investiţiilor pentru construcţia proiectelor anunţate este de 1.200 euro pe metru pătrat.
„De regulă, noi calculăm o perioadă de amortizare de opt până la zece ani”, a adăugat ea.
Grupul a anunţat că îşi va extinde semnificativ prezenţa în România şi va investi până la finele anului 2013 circa 120 milioane euro.
Astfel, fabrica de la Blaj va fi extinsă cu o nouă linie de producţie, urmând ca în locaţia respectivă să fie produşi senzori de turaţie pentru industia auto. Totodată, grupul va deshide un centru nou la Cluj, unde va produce unităţi electronice de comandă pentru autovehicule.
Pentru centrul de producţie din Cluj, investiţia aferentă primei etape, care se va încheia la finele anului 2013, se ridică la 77 milioane euro. Până la sfârşitul anului viitor Bosch va investi 43 milioane euro în proiectul de la Blaj.
Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a declarat la începutul lunii mai că Ministerul Finanţelor a aprobat ajutorul de stat acordat Bosch, de circa 30 milioane euro, astfel că grupul german poate începe investiţia din Parcul Industrial Tetarom III din comuna Jucu. El a arătat că sprijinul constă în scutiri, eşalonări sau taxe reduse la operaţiuni de import-export.
Eble a afirmat însă că informaţiile sunt eronate.
„M-am minunat că toată lumea a preluat cifra fără să se uite în niciun fel la ea. Valoarea nu este corectă. Afirmaţia domnului Tişe a fost greşită atât ca şi cuantum, cât şi în ceea ce priveşte scutirea de taxe”, a precizat reprezentantul Bosch.
Ea a arătat că grupul a estimat o valoare aproximativă a subvenţiei, pe care nu doreşte să o facă publică, dar care este mult mai redusă faţă de nivelul avansat de autorităţi.
Bosch este prezent pe piaţa românească din 1994 şi deţine firmele Robert Bosch şi BSH Electrocasnice (Bucureşti), Bosch Rexroth (Blaj) şi Bosch Communication Center (Timişoara).