Ce fel de oameni vrea Bosch să angajeze la Cluj şi câte persoane şi-au depus CV-urile

Economica.net
19 04. 2013
bosch_sediu_07971100_50980300

Compania germană Bosch, care va deschide în vară o fabrică în comuna clujeană Jucu, a oferit, la târgul organizat vineri la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, 100 de posturi în cadrul firmei, cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă putând să-şi depună CV-ul şi să completeze formulare.

Până la sfârşitul acestui an, Bosch vrea să angajeze 325 de persoane la fabrica din Jucu, să dubleze anul viitor numărul şi să ajungă la 1.200 de angajaţi în 2015.

Acum se caută specialişti pentru analiza defectelor, ingineri calitate, operatori distribuitori, ingineri departament tehnologic, specialişti în gestionarea datelor de producţie, ingineri în gestionarea pieselor de schimb, ingineri de testare sistem şi software, dar şi pompieri, stivuitorişti, achizitori şi electricieni.

Foştii angajaţi de la Nokia au venit cu autocare şi microbuze la târgul de joburi Bosch

La târg au fost aduşi, cu autocare şi microbuze puse la dispoziţie de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, 400 dintre foştii angajaţi ai Nokia din judeţ, care sunt incluşi în proiectul finanţat din Fondul European de Ajustare la Globalizare şi care aveau obligaţia să se prezinte la târg. Pe lângă aceştia, la târg au venit şi alţi 100 de foşti angajaţi ai Nokia care fac parte din acelaşi proiect şi care locuiesc în municipiu. Cei care au lucrat la Nokia au primit câte 100 de euro din proiectul menţionat, accesat de AJOFM Cluj, pentru a-şi cumpăra îmbrăcăminte şi a fi cât mai prezentabili la târg.

Printre participanţi au fost însă şi 200 de disponibilizaţi de la combinatul Mechel Câmpia Turzii, de la alte companii, dar şi proaspeţi absolvenţi de învăţământ superior.

Pe unii dintre ei nu i-au interesat salariile oferite sau postul exact, importantă fiind obţinerea unui loc de muncă. Alţii au vrut să afle din discuţiile cu oficialii Bosch programul de lucru, dacă vor lucra mult timp în picioare sau cât va fi pauza de masă.

„Am lucrat trei ani şi opt luni la Nokia, ca operator roboţi industriali, iar după ce fabrica s-a închis nu mi-am mai găsit un loc de muncă. Am venit să văd dacă prind ceva de lucru la Bosch, depinde acum de norocul fiecăruia. Am făcut ceva cursuri de recalificare şi aştept să văd dacă am vreo şansă la noua fabrică”, a spus Gheorghe Avram, în vârstă de 40 de ani.

La rândul său, Ana, o fostă angajată de la Nokia, spune că ar fi dispusă să facă naveta la Jucu de la Gherla, unde locuieşte, dacă va găsi un loc de muncă la fabrica Bosch.

„Cum am lucrat trei ani la Nokia şi am făcut naveta, nu ar fi o problemă. Important este să mă accepte. Aplic pentru postul de operator distribuitor. Am citit înainte să vin, să văd ce fel de produse face Bosch, pare interesant. Salariul nu ştiu cât va fi, acum sunt interesată doar să mă accepte. Am întrebat câte ore se lucrează în picioare, sper să nu fie ca la Nokia, la bandă, şi cât e pauza de masă, dacă se lucrează într-un singur schimb sau nu”, a spus femeia.

Pe lângă posturile pentru studii medii, multe persoane le „vânează” pe cele de ingineri sau de specialişti IT.

„Caut un post pentru producţie, pentru partea de inginerie. Am absolvit Facultatea de Inginerie Mecanică, secţia de Autovehicule Rutiere a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN). Lucrez, dar aş dori să îmi schimb locul de muncă. Bosch este, totuşi, o multinaţională importantă. Au posturi pe inginerie, au şi un departament de cercetare, mi se oferă o şansă. Nu am discutat de salariu, să vedem întâi despre ce post va fi vorba”, a afirmat Anda, care are 24 de ani.

Un bărbat de 55 de ani a căutat un post de inginer mecanic, spunând că a mai lucrat în domeniu şi că speră ca experienţa să îl ajute.

„Mecanica e aceeaşi peste tot, şi în România şi în Germania”, a spus el.

Bosch caută oameni care „au o plăcere în muncă”

Philipp Janovsky, reprezentant al Departamentului Managementul Calităţii din cadrul Bosch, le-a explicat, în limba engleză, participanţilor la târg cum vor arăta secţiile viitoarei fabrici şi ce fel de posturi sunt căutate.

„Aici e partea de producţie, avem echipamente automate, pe partea de testare avem nevoie de operatori şi de ingineri. Se va lucra într-un singur schimb, dar, în funcţie de volumul de muncă, s-ar putea lucra în două schimburi”, a spus Janovsky.

La rândul său, Joachim Leippold, responsabil din cadrul Departamentului Resurse Umane al Bosch, a afirmat că se caută ingineri de coordonare a producţiei, ingineri pentru supravegherea calităţii, dar şi muncitori.

„Din octombrie 2012 am angajat primele o sută de persoane, care au fost instruite în fabricile Bosch din Germania, Franţa sau Ungaria, iar experienţele pe care le-am făcut sunt foarte bune. Căutăm angajaţi cooperanţi, cărora le place să lucreze într-un mediu internaţional, care au o plăcere în muncă, în căutarea şi găsirea de soluţii tehnologice noi, oameni motivaţi”, a spus Leippold.

Târgul de joburi organizat de Bosch a fost vizitat şi de ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, care a afirmat că manifestarea este foarte importantă pentru şomerii din judeţul Cluj, în condiţiile în care compania germană va deschide o unitate productivă care poate avea un mai mare succes decât Nokia.

„Implicarea Guvernului a fost totală, avem în intenţie să sprijinim toţi angajatorii care creează locuri de muncă noi. Am încercat să aducem cât mai multe persoane de la Nokia sau Mechel, care erau dispersate în judeţ. I-am identificat pe cei care se potrivesc cu locurile de muncă oferite, activitatea de recrutare având ca scop creşterea şanselor de angajare directă”, a spus Câmpeanu.

La târgul de vineri nu se fac angajări directe, oficialii companiei urmând să anunţe săptămâna viitoare rezultatele acţiunii de recrutare.