Bosch raportează că a avut anul trecut vânzări de 88,4 miliarde de euro, în creșetre cu aproximativ 12%

Grupul Bosch a generat anul trecut vânzări totale de 88,4 miliarde de euro, în creştere cu aproximativ 12%, iar EBIT (câştigurile înainte de dobânzi şi impozite) din operaţiuni a ajuns la 3,7 miliarde de euro. Grupul va investi aproximativ 950 de milioane de euro, pe parcursul a zece ani, într-un centru de inginerie şi producţie în Suzhou, China, iar până în 2026, plănuieşte să investească încă 3 miliarde de euro în activitatea de plăcuţe semiconductoare.
News.ro - lun, 06 feb. 2023, 19:29
Bosch raportează că a avut anul trecut vânzări de 88,4 miliarde de euro, în creșetre cu aproximativ 12%

„În ciuda situaţiei macroeconomice dificile, Bosch, furnizorul de tehnologie şi servicii, a reuşit să îşi crească vânzările şi rezultatul în exerciţiul financiar 2022. Conform cifrelor preliminare, Grupul Bosch a generat vânzări totale de 88,4 miliarde de euro. Astfel, vânzările au crescut cu aproximativ 12 procente faţă de anul precedent, sau cu aproximativ 10 procente după ajustarea efectelor cursului de schimb valutar. EBIT (câştigurile înainte de dobânzi şi impozite) din operaţiuni a ajuns la 3,7 miliarde de euro”, anunţă grupul, relatează News.ro.

Marja EBIT din operaţiuni se aşteaptă să fie de aproximativ 4 procente.

„Exerciţiul financiar 2022 s-a dovedit dificil şi a demonstrat încă o dată că Bosch este o companie rezilientă şi, în acelaşi timp, posedă o putere de inovare extraordinară. Într-un context care rămâne dificil, ne asigurăm oportunităţile de creştere la nivel mondial prin investiţii specifice şi ne extindem prezenţa internaţională”, a declarat Stefan Hartung, preşedintele consiliului de administraţie al Robert Bosch GmbH, cu ocazia prezentării cifrei de afaceri preliminare a companiei..

Recent, Bosch a anunţat că aproximativ 950 de milioane de euro vor fi investite pe parcursul a zece ani într-un centru de inginerie şi producţie în Suzhou, China. Centrul va crea soluţii şi produse de mobilitate în domeniile electrificării şi automatizării, care vor fi special concepute pentru a răspunde cererii de pe piaţa locală. În acelaşi timp, Bosch contribuie la consolidarea statutului Europei ca locaţie de înaltă tehnologie.

„Un prim exemplu este extinderea fabricilor noastre de plăcuţe semiconductoare din Dresda şi Reutlingen. Până în 2026, plănuim să investim încă 3 miliarde de euro în activitatea noastră de plăcuţe semiconductoare – de asemenea, ca o contribuţie la contracararea penuriei de cipuri în sectorul mobilităţii”, a declarat Hartung.

De asemenea, Bosch intenţionează să se concentreze mai mult pe extinderea afacerii sale la nivel global, în locuri precum Egipt, India, Mexic, Statele Unite ale Americii şi Vietnam.

Pentru Bosch, schimbările de pe piaţă şi din mediul tehnologic determinate de conectivitate, automatizare şi electrificare, în special, împreună cu importanţa crescândă a sustenabilităţii, vor fi factori de creştere în anii următori. Cererea suplimentară în regiunile emergente, precum ţările ASEAN, va iniţia o creştere viitoare a pieţei. În acest context, Hartung consideră compania ca fiind bine poziţionată, în contextul situaţiei economice şi politicii energetice. Cu toate acestea, penuria de energie care determină inflaţia ar putea avea un impact negativ asupra consumului şi, prin urmare, asupra stabilităţii monetare, pe termen lung. Din acest motiv, el a salutat introducerea unei politici monetare restrictive de către banca centrală. În acelaşi timp, a avertizat împotriva formării de blocuri economice globale.

„O fragmentare a sistemelor economice ameninţă puterea de inovare şi prosperitatea generală. Cel mai important, acţiunea climatică are nevoie de cooperare la nivel internaţional”, a declarat Hartung.

Hartung consideră că dezvoltarea viitoare a surselor regenerabile de energie este o modalitate de a soluţiona obiectivele contradictorii ale sustenabilităţii ecologice şi economice.

„Transformarea sistemelor energetice trebuie să rămână la preţuri accesibile, nu trebuie să ducă la întreruperi în alimentarea cu energie electrică a întreprinderilor sau a gospodăriilor şi ar trebui să renunţe la combustibilii fosili ori de câte ori este posibil.”

Bosch îşi joacă rolul în acest sens, a spus el, accelerând ritmul în ceea ce priveşte tehnologia pilelor de combustie şi hidrogen.

„În ceea ce priveşte electromobilitatea, înregistrăm un nivel constant ridicat de comenzi. Ca urmare, Bosch se aşteaptă să înregistreze vânzări de 6 miliarde de euro în acest segment până în 2026. În China, se preconizează că afacerile cu punţi şi motoare electrice vor înregistra deja profit în acest an”, a spus Hartung.

În ciuda tuturor provocărilor pe care le prezintă, criza energetică şi climatică sporeşte cererea globală de tehnologie neutră din punct de vedere climatic. Acest lucru deschide o varietate de noi perspective şi pentru Bosch: compania generează deja vânzări de peste 20 de miliarde de euro cu produse de uz casnic.

„Portofoliul nostru de produse poate influenţa în mod pozitiv aproximativ 90% din consumul de energie în locuinţă. Din această cifră, 85 de procente se referă la încălzire şi apă caldă şi 15 procente la electrocasnice”, a declarat Christian Fischer, vicepreşedinte al consiliului de administraţie Bosch, care este, de asemenea, responsabil pentru activitatea companiei în domeniul tehnologiei pentru construcţii şi clădiri.

În Germania, Bosch a crescut deja vânzările unitare de pompe de căldură cu 50 de procente în 2022. Se preconizează că piaţa europeană a pompelor de căldură va creşte cu 25 până la 35 de procente anual până în 2025 şi cu aproape 40 de procente la Bosch, ceea ce îi va permite să câştige cotă de piaţă. Acesta este motivul pentru care compania îşi extinde capacitatea de producţie a pompelor de căldură în Europa: de la începutul anului, o nouă unitate de producţie a fost deschisă în Eibelshausen, Germania. Bosch vede un potenţial de creştere viitoare în transformarea sistemelor energetice.

„Totuşi, această transformare trebuie să fie accesibilă. În cazul clădirilor, costul renovării şi al modernizării nu trebuie subestimat”, a declarat Fischer.

Bosch se concentrează pe sistemele de încălzire hibride formate din pompă de căldură şi centrală termică pe gaz. Pentru viitor, vicepreşedintele Bosch vede un potenţial suplimentar în optimizarea combinată a fluxurilor de energie din vehicule şi clădiri: „Electrificăm totul, de la biciclete la sistemul hidraulic – şi ne pricepem foarte bine, atât la clădiri, cât şi la vehicule”.

De asemenea, Bosch a înregistrat progrese în implementarea propriilor obiective de sustenabilitate şi climă în exerciţiul financiar 2022. Pe parcursul anului, compania a crescut ponderea surselor regenerabile de energie în consumul său de energie electrică de la 89 la 94 de procente.

„În 2022 am atins aproape jumătate din obiectivul de economisire a energiei de 1,7 terawaţi-oră pe care ni l-am propus pentru 2030. În acelaşi timp, angajamentul nostru faţă de sustenabilitate face din Bosch un angajator mai atractiv „, a declarat Filiz Albrecht, membră a consiliului de administraţie şi director de relaţii industriale la Robert Bosch GmbH, care este, de asemenea, responsabilă de sustenabilitate.

Potrivit lui Albrecht, strategia de sustenabilitate a companiei este un aspect din ce în ce mai important pentru candidaţi. În vremuri în care personalul calificat este insuficient, găsirea celor mai bune talente din întreaga lume devine, de asemenea, mai dificilă pentru Bosch, a spus ea. Aceasta a subliniat că India capătă din ce în ce mai multă importanţă în competiţia pentru experţii în software.

Bosch are 17.000 de astfel de angajaţi în această ţară, iar la nivel mondial numărul acestora a crescut de la 38.000 la 44.000. Nevoia de dezvoltatori de software rămâne ridicată; compania se aşteaptă să adauge peste 10.000 de persoane până la mijlocul deceniului.

„În curând, Bosch va avea peste 50.000 de angajaţi în domeniul dezvoltării de software”, a declarat Albrecht.

În ceea ce priveşte evoluţia afacerilor în 2022, sectorul de activitate privind mobilitatea înregistrează cea mai mare creştere a vânzărilor.

„În ciuda penuriei de semiconductori şi a unei economii slabe, toate sectoarele de activitate au reuşit să îşi crească vânzările”, a declarat Markus Forschner, membru al consiliului de administraţie şi director financiar al Robert Bosch GmbH. Cu 52,6 miliarde de euro, cel mai mare sector de activitate, Soluţii de mobilitate, a generat din nou cele mai mari vânzări în 2022.

Creşterea de 17 procente a vânzărilor a ajuns la 12 procente după ajustarea efectelor cursului de schimb valutar.

„Vestea bună este că vânzările noastre au crescut astfel mai repede decât producţia de automobile”, a declarat Forschner.

Cu toate acestea, Bosch nu se poate declara mulţumită de profitabilitatea sa: marjele au fost împovărate de creşterile de costuri de-a lungul întregului lanţ de aprovizionare, precum şi de investiţiile iniţiale pentru transformarea activităţii de mobilitate a companiei, a spus el.

Sectorul de activitate Tehnologie industrială a înregistrat o creştere a vânzărilor de 14 procente, până la 6,9 miliarde de euro. După ajustarea pentru efectele cursului de schimb valutar, creşterea vânzărilor a fost de 11 procente. Potrivit lui Forschner, cumpărarea HydraForce şi achiziţia Elmo reprezintă repere importante pentru activitatea Bosch în domeniul tehnologiei industriale.

Sectorul de activitate Bunuri de larg consum a reuşit să crească treptat vânzările, în ciuda reticenţei semnificative a consumatorilor de a cumpăra electrocasnice şi scule electrice, a declarat Forschner. Acesta şi-a majorat vânzările cu 2%, până la 21,5 miliarde de euro. După ajustarea pentru efectele cursului de schimb valutar, această cifră creşte la 3 procente.

Pe de altă parte, în sectorul de activitate Tehnologie pentru construcţii şi energie, creşterea a reflectat cererea ridicată şi neschimbată de tehnologie pentru locuinţe şi clădiri eficiente din punct de vedere energetic. Forschner a raportat că vânzările au crescut la 7 miliarde de euro. După ajustarea efectelor cursului de schimb valutar, creşterea de 15% se ridică la 13%.

„Îmbucurător este faptul că toate regiunile şi-au crescut vânzările cu două cifre. Am înregistrat o creştere deosebit de puternică în a doua jumătate a anului 2022”, a spus Forschner.

În Europa, vânzările s-au ridicat la 44,8 miliarde de euro. Creşterea de 8 procente se ridică la 10 procente după ajustarea efectelor cursului de schimb valutar.

„Creşterea în Europa a fost afectată mai puternic decât în celelalte regiuni de războiul din Ucraina şi de consecinţele acestuia”, a declarat Forschner.

În America de Nord, vânzările au crescut cu 25 de procente, ajungând la 14,3 miliarde de euro, ceea ce face ca aceasta să fie a doua cea mai mare creştere a vânzărilor din toate regiunile Grupului Bosch. Creşterea a fost de 11 procente după ajustarea efectelor cursului de schimb valutar. Forschner a raportat că dezvoltarea afacerilor Bosch cu soluţii de încălzire şi climatizare a fost deosebit de încurajatoare. În America de Sud, vânzările s-au ridicat la 1,8 miliarde de euro. Astfel, vânzările de acolo au crescut mai rapid decât în orice altă regiune – cu 30 sau 21 de procente după ajustarea efectelor cursului de schimb valutar. După cum a subliniat Forschner, „economia puternică a fost un factor cheie în această creştere”.

În Asia-Pacific, creşterea vânzărilor a fost de 12 procente, sau 8 procente după ajustarea efectelor cursului de schimb valutar, vânzările ridicându-se la 27,5 miliarde de euro. Potrivit lui Forschner, regiunea a beneficiat de o creştere puternică în India. În schimb, modificările aduse de China politicii Covid-19 au atenuat evoluţia afacerilor în această ţară la sfârşitul anului.

La nivel mondial, aproximativ 420.300 de persoane lucrau în cadrul Grupului Bosch la data de raportare 31 decembrie 2022. Aceasta înseamnă cu aproximativ 18.400 de persoane mai mult decât în anul precedent, aşadar o creştere de aproximativ 4 procente. În Germania, numărul de angajaţi a crescut cu 2.600, ajungând la 133.400.

„Aproape jumătate din această creştere totală a fost în rândul angajaţilor din cercetare şi dezvoltare”, a declarat Forschner.

Numărul de angajaţi din acest domeniu a fost de 84.800 – dintre care 44.000 sunt dezvoltatori de software.

Bosch anticipează o încetinire economică şi se aşteaptă ca producţia economică globală să crească cu mai puţin de 2 procente în anul în curs.

„Climatul de afaceri global reflectă deja greutăţile economice. Creşterea ratelor dobânzilor pune presiune pe investiţii, în special pe activitatea de construcţii şi a consumului privat”, a declarat Forschner.

În Europa, această situaţie este agravată de creşterea accentuată a costurilor energiei, chiar şi după scăderile recente. În China, pe de altă parte, în urma abandonării politicii sale de „zero-covid”, este posibil să înceapă un proces de redresare odată ce valurile masive de infectare se vor fi diminuat.

Potrivit lui Forschner, Bosch resimte o încetinire economică în sectoare importante şi se aşteaptă la o presiune continuă asupra costurilor în lanţurile valorice. În acelaşi timp, trebuie să se aloce o sumă semnificativă de capital pentru a finanţa creşterea tehnologiilor viitoare.

„O companie inovatoare precum Bosch trebuie să facă investiţii iniţiale importante”, a declarat acesta.

Pe parcursul anului 2023, a continuat el, Bosch îşi propune să crească vânzările şi să îşi îmbunătăţească în continuare profitabilitatea.

„Suntem pe drumul cel bun pentru a atinge marja noastră ţintă pe termen lung de cel puţin 7 procente. În acest context tulburat din punct de vedere economic, vom menţine un echilibru – între menţinerea profitabilităţii şi a puterii noastre financiare, pe de o parte, şi investiţii şi posibile achiziţii, pe de altă parte”, a declarat Forschner.

Grupul Bosch este prezent în România de peste 28 de ani şi are în jur de 8.800 de angajaţi în şase entităţi. În 2021, Bosch a generat vânzări consolidate de 494 de milioane de euro pe piaţa din România. Vânzările nete totale, incluzând vânzările companiilor neconsolidate şi livrările interne către companiile afiliate, au atins 1,7 miliarde de euro. Pe lângă centrul de cercetare şi dezvoltare din Cluj şi Bucureşti şi unităţile sale de producţie pentru Soluţii de mobilitate din Cluj şi din Blaj, Bosch mai operează şi o unitate de producţie de Tehnologie industrială, localizată, de asemenea, în Blaj, precum şi un centru de servicii de externalizare a proceselor de afaceri (BPO) în Timişoara. În Bucureşti, Bosch operează un birou de vânzări pentru produsele sectoarelor Soluţii de mobilitate, Bunuri de larg consum şi Tehnologie pentru construcţii şi energie. În plus, o filială a BSH Hausgeräte GmbH, activă pe piaţa electrocasnicelor, are sediul, de asemenea, în capitala ţării.

Grupul Bosch este un lider global în furnizarea de tehnologii şi servicii. Acesta are aproximativ 420.000 de angajaţi în întreaga lume (status la 31 decembrie 2022). Conform cifrelor preliminare, vânzările companiei au atins cifra de 88,4 miliarde de euro în 2022. Operaţiunile sale sunt structurate în patru sectoare de activitate: Soluţii de mobilitate, Tehnologie industrială, Bunuri de larg consum şi Tehnologie pentru construcţii şi energie. Grupul Bosch cuprinde Robert Bosch GmbH şi cele aproximativ 440 de filiale şi companii regionale din 60 de ţări. Prin includerea partenerilor comerciali şi de service, reţeaua globală de producţie, inginerie şi vânzări Bosch acoperă aproape toate ţările din lume. Cu cele peste 400 de locaţii din lumea întreagă, Grupul Bosch a avut un statut de neutralitate din punct de vedere al emisiilor de carbon din primul trimestru al anului 2020. Baza pentru viitoarea creştere a companiei este puterea sa inovatoare. Compania Bosch are aproape 85.000 de angajaţi în cercetare şi dezvoltare în cele 128 de locaţii din lume, precum şi aproximativ 44.000 de ingineri software.

Te-ar mai putea interesa și
Eliminarea bonului fiscal la tranzacțiile cu cardul s-a oficializat
Eliminarea bonului fiscal la tranzacțiile cu cardul s-a oficializat
Magazinele și automatele comerciale nu vor mai fi obligate să emită bon fiscal pentru tranzacțiile cu cardul potrivit Legii 317/2024 adoptată de Parlamentul României și promulgată de......
Gazprom anunţă creşterea producţiei în 2024, pe fondul majorării vânzărilor către China
Gazprom anunţă creşterea producţiei în 2024, pe fondul majorării vânzărilor către China
Producţia de gaze naturale a Gazprom ar urma să crească anul acesta cu 61 miliarde metri cubi (bcm), la aproximativ 416 ...
Criză Germania – Președintele Steinmeier dizolvă parlamentul şi fixează alegerile pentru 23 februarie
Criză Germania – Președintele Steinmeier dizolvă parlamentul şi fixează alegerile pentru 23 februarie
Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a anunţat vineri dizolvarea parlamentului şi a stabilit oficial alegerile ...
Sezamo: Valoarea coșului mediu din magazinul online a crescut de acest Crăciun cu 15% față de o săptămână obișnuită. Cea mai mare comandă – 5.800 de lei
Sezamo: Valoarea coșului mediu din magazinul online a crescut de acest Crăciun cu 15% față de o săptămână obișnuită. ...
Supermarketul online Sezamo a vândut în intervalul 21-26 decembrie cu 15% în plus per coș față de săptămâna anterioară, ...