Bosch estimează pentru 2024 o majorare a vânzărilor cu 5% – 7%, însă fără o creștere a marjei de profit

Grupul Bosch a prezentat rezultatele financiare pentru 2023. Vânzările au crescut la 91,6 miliarde de euro, iar marja EBIT din operațiuni s-a majorat cu 5,3%. Perspectivele pentru 2024 rămân modeste.
Robert Stan - joi, 18 apr. 2024, 19:56
Bosch estimează pentru 2024 o majorare a vânzărilor cu 5% - 7%, însă fără o creștere a marjei de profit

Grupul Bosch și-a mărit cifra vânzărilor și veniturile în 2023 și își implementează cu succes strategia de dezvoltare în ciuda unui mediu economic dificil.

„În anul financiar 2023 ne-am atins obiectivele financiare și ne-am consolidat poziția pe piață într-o serie de domenii de activitate, de la semiconductori la sisteme integrate pentru clădiri. Vizăm inovații, parteneriate și achiziții pentru a ne asigura că ne dezvoltăm pe măsură ce industriile noastre se transformă, în ciuda dificultăților economice”, a declarat odată cu prezentarea rezultatelor financiare Stefan Hartung, președintele consiliului de administrație al Robert Bosch GmbH.

Pe termen lung, furnizorul de tehnologie și servicii dorește să atingă o creștere medie anuală între 6% și 8%, cu o marjă de cel puțin 7%. De asemenea, își propune să se claseze printre primii trei furnizori de pe piețele sale cheie din toate regiunile lumii.

De asemenea, Bosch își extinde strategic domeniile de inovare cu oportunități de dezvoltare. În domeniul tehnicii medicale, de exemplu, a anunțat va lucra la o nouă tehnologie, BioMEMS, care combină diagnosticarea moleculară cu tehnologia microsistemelor. Aceasta asigură efectuarea unor teste precise pentru până la 250 de trăsături genetice, cum ar fi agenți patogeni sau mutații genetice, pe un singur cip și direct la locul acordării de asistență medicală, de exemplu în cabinetul unui medic.

„BioMEMS combină diagnosticarea moleculară cu tehnologia microsistemelor pe care Bosch le implementează în smartphone-uri și sisteme ESP antiderapare”, a spus Hartung.

Unul dintre primele teste BioMEMS la care lucrează compania va viza diferiți agenți patogeni care provoacă septicemie sau otrăvirea sângelui. În acest scop, Bosch a încheiat recent un parteneriat de dezvoltare și vânzări cu Randox. Un alt parteneriat strategic cu R-Biopharm este destinat să accelereze dezvoltarea unui test complet automatizat pentru bacterii multirezistente. Împreună cu acești doi parteneri, Bosch plănuiește să investească aproximativ 300 de milioane de euro până în anul 2030.

Anii 2023 – 2024, o provocare pentru Bosch

În ultimul an financiar, Bosch a generat vânzări de 91,6 miliarde de euro, în ciuda condițiilor economice și de piață nefavorabile. Aceasta reprezintă o creștere de 3,8 procente sau una de 8 procente ajustată în funcție de cursul de schimb valutar. Veniturile din operațiuni înainte de dobânzi și taxe (EBIT) s-au ridicat la 4,8 miliarde de euro (2022: 3,8 miliarde de euro). La 5,3%, marja EBIT din operațiuni a fost cu 1 punct procentual mai mare decât anul precedent. A fost mai mare decât se preconiza, dar totuși mai mică decât marja-țintă de cel puțin 7% cerută pe termen lung. Bosch intenționează să atingă această cifră până în 2026.

„Avem nevoie de un nivel ridicat de rentabilitate și putere financiară, astfel încât să ne putem autofinanța obiectivele de dezvoltare cât de mult posibil. (…) Un sprint final de succes a contribuit la îndeplinirea așteptărilor noastre, din 2023, în general. Cu toate acestea, anul financiar 2024 va fi cel puțin la fel de provocator ca 2023”, a declarat Markus Forschner, membru al consiliului de administrație și director financiar al Robert Bosch GmbH.

Perspectivele generale ale Grupului Bosch pentru anul în curs rămân modeste, și nu în ultimul rând în lumina contextului economic actual. „Pentru anul 2024, nu ne așteptăm la niciun avantaj economic”, a declarat Forschner. În consecință, acesta preconizează o creștere economică globală de doar 2,3%e în 2024, în condițiile unei producții auto stagnate și ale unei slăbiciuni continue pe piața de inginerie mecanică.

Cu toate acestea, ar putea exista o ușoară îmbunătățire a piețelor bunurilor de larg consum după doi ani de reținere din partea consumatorilor. Bosch se așteaptă ca propria afacere să se stabilizeze, la care ar trebui să contribuie atât inovațiile, cât și extinderea amprentei sale internaționale. De exemplu, o nouă fabrică de cuptoare în Egipt și o fabrică de frigidere în Mexic, se construiesc în prezent. În primul trimestru al anului 2024, cifra vânzărilor a scăzut cu 0,8% față de anul precedent, după ajustarea pentru efectele cursului de schimb valutar, aceasta reprezintă o creștere de 2,7%.

„Acest lucru demonstrează cu claritate cât este de ambițioasă creșterea de 5 până la 7 procente a cifrei vânzărilor pe care o preconizăm în planificarea noastră pentru întregul an”, a spus Forschner. Directorul financiar a precizat și că va fi dificil să se îmbunătățească marja EBIT din operațiuni față de cifra din anul precedent. „Nu ne confruntăm doar cu un mediu de piață modest și cu o creștere suplimentară preconizată a investițiilor inițiale în domeniile de importanță strategică. Restructurarea și îmbunătățirea proceselor vor avea, de asemenea, un impact negativ la început, efectul pozitiv al acestora fiind vizibil doar după o perioadă”, a menționat acesta.

În plus, Grupul Bosch intenționează să reducă în continuare costurile și să schimbe structurile pentru a rămâne competitiv pe măsură ce industriile sale se transformă. „Vom implementa măsurile necesare în mod consecvent, dar cu simțul proporției”, a completat Forschner nu înainte de a explica și că orice ajustări de personal necesare vor fi făcute fără concedieri obligatorii și în consultare cu partenerii sociali.

Domenii de continuă dezvoltare

În activitatea sa de bază din domeniul mobilității, Bosch continuă să ia decizii strategice pentru dezvoltarea viitoare. Numai în acest an va lansa aproximativ 30 de proiecte de producție pentru autovehicule electrice.

„Electromobilitatea se apropie; singura întrebare este cât de repede va ajunge în diferitele regiuni ale lumii”, a declarat Hartung. „Estimăm că 70 de procente din numărul total al autovehiculelor noi din Europa vor fi pur electrice până în anul 2030. Această cifră va fi probabil de 40 până la 50 de procente în China și America de Nord.”

Acolo unde sunt necesare autovehicule grele pentru a parcurge distanțe mari, președintele Bosch a declarat că va continua să existe cerere pentru soluții precum modelele hibrid plug-in și cele cu autonomie extinsă pentru o anumită perioadă de timp. În cadrul sectorului de activitate Mobilitate este preconizat un stimulent suplimentar din partea tehnologiei pentru dinamica autovehiculelor. Datorită sistemelor de frânare noi și redundante, adaptate pentru conducerea electrificată și automatizată, Bosch înregistrează o creștere anuală de 10%, mult mai rapidă decât cea a pieței. Iar prin managementul mișcării autovehiculului, sau pe scurt VMM (vehicle motion management), Bosch se angajează într-o soluție inovatoare pentru sistem care va coordona toate aspectele mișcării autovehiculelor prin controlul frânelor, direcției, grupului motopropulsor și amortizoarelor. Numai pentru ultimele teste de iarnă, Bosch a echipat cu variante de VMM peste 20 de autovehicule de testare de mărci importante. „Suntem printre primii în acest domeniu și vom lansa anul acesta prima noastră comandă pentru producția de masă”, a spus Hartung. În general, compania preconizează că va realiza vânzări de sute de milioane până în 2030.

Grupul Bosch și-a reafirmat așteptările privind activitatea din domeniul de dezvoltare referitor la hidrogen. Până în 2030, cifra vânzărilor sale din domeniul tehnologiei hidrogenului ar putea ajunge la 5 miliarde de euro.

„În 2023 am lansat producția de sisteme cu celule de combustie la Stuttgart, Germania și Chongqing, China”, a spus Hartung. China va fi probabil principala piață pentru moment; Bosch nu preconizează că va înregistra o dezvoltare importantă în Europa sau America de Nord până în următorul deceniu. Din punct de vedere tehnic, motoarele pe bază de hidrogen reprezintă calea cea mai rapidă către transportul cu autovehicule comerciale neutre din punct de vedere climatic.

Bosch preconizează că piața acestei tehnologii va avea o valoare de aproape 1 miliard de euro până în 2030. După cum a explicat președintele Bosch: „Motorul pe bază de hidrogen cu tehnologia noastră de injecție va fi pe prezent pe șoselele din India încă din acest an și lucrăm deja pentru cinci comenzi de producție de la producători de camioane renumiți din toate cele trei regiuni economice importante ale lumii.” Bosch intenționează, de asemenea, să participe pe piața producției de hidrogen care înregistrează o creștere rapidă: până în 2030, va exista o capacitate instalată de 170 gigawați pentru obținerea hidrogenului prin electroliză în întreaga lume, de aproximativ 25 de ori mai mare decât în prezent.

„Capacitatea noastră de electroliză este pe cale să intre pe piață anul viitor”, a spus Hartung. „În viitor, Bosch va fi sinonim nu doar cu sistemele de propulsie pe bază de hidrogen, ci și cu producția de hidrogen. În calitate de furnizor, vom contribui activ la modelarea pieței viitoare.”

De asemenea, Bosch exploatează în mod sistematic oportunitățile de dezvoltare în domeniul tehnologiei pentru încălzire. Deși piața pompelor de căldură a stagnat Europa în 2023, Bosch a reușit să-și dezvolte afacerea cu aproape 50 la sută. În anii următori, Bosch va continua să se dezvolte semnificativ mai rapid decât piața din acest segment.

„Nu doar am investit în capacitatea de producție, ci am și extins portofoliul de produse, care include pompe de căldură ce sunt silențioase, eficiente și rentabile în același timp”, a declarat Hartung. Președintele Bosch vede un potențial suplimentar de vânzări în sistemele de încălzire hibride: o combinație între pompele de căldură pentru funcționarea de bază și centralele termice pe gaz pentru sarcini de vârf. Aceasta va permite decarbonizarea eficientă a milioane de clădiri existente.

Bosch începe acum să furnizeze acest sistem de încălzire pentru blocurile de locuințe cu până la 100 de unități rezidențiale. Hartung s-a referit, de asemenea, la polemica referitoare la legea încălzirii din Germania, care a împiedicat deciziile de cumpărare pe termen lung și a dus la o scădere severă a pieței sistemelor de încălzire. „În zonele în care politica climatică și cea energetică sunt în contradicție, investitorii nu investesc, ci așteaptă”, a spus el. „Dezvoltarea necesită o politică clară și previzibilă cu privire la subvenții.”

În timp ce nivelul stocurilor Bosch din anul precedent a fost încă puternic afectat de incertitudinile care au urmat pandemiei și penuriei de cipuri, situația revine acum la normal. Ca urmare, fluxul de numerar disponibil s-a îmbunătățit, ajungând la 2,2 miliarde de euro. Constituind 2,4 procente din vânzări, acesta a depășit valoarea țintă minimă de 1 procent.

Rata capitalului propriu a fost de 44,2 procente (2022: 46,6 procente). Cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare au rămas stabile, la un nivel ridicat, de 7,3 miliarde de euro (2022: 7,2 miliarde de euro), rezultând o rată a activității de cercetare și dezvoltare de 8 la sută (2022: 8,2 procente).

Cheltuielile de capital au atins un nou maxim de 5,5 miliarde de euro (2022: 4,9 miliarde de euro). „Acordăm, de asemenea, o atenție deosebită eficienței costurilor investițiilor noastre inițiale, care au totalizat peste 12 miliarde de euro în 2023, și efectuăm ajustări pentru proiecte dacă este necesar”, a declarat Markus Forschner la prfezentarea rezultatelor financiare.

La finalul anului, compania avea 429.416 de angajați la nivel mondial, adică cu aproximativ 8.078 mai mulți decât în anul precedent. Anul trecut, numărul angajaților a crescut în toate regiunile, inclusiv în Germania. Cea mai puternică creștere regională a fost înregistrată în America.

Te-ar mai putea interesa și
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
Ţările bogate şi cele în curs de dezvoltare nu s-au apropiat de un acord joi, în cadrul conferinţei privind schimbările climatice COP29 de la Baku, după publicarea unui proiect ce a fost......
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la ...
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...