Bosch Tech Day 2024: Îmbinarea hardware – software definește mobilitatea viitorului

Sistemele de frânare și de direcție „by wire”, serviciile bazate pe date sau controlul electronic avansat al suspensiilor, sunt doar câteva dintre tehnologiile pe care Bosch le dezvoltă pentru a intra în echiparea mașinilor din viitorul foarte apropiat.
Robert Stan - mie, 19 iun. 2024, 13:28
Bosch Tech Day 2024: Îmbinarea hardware - software definește mobilitatea viitorului

În această săptămână a avut la centrul de cercetare și dezvoltare din Renningen, Germania, ediția din 2024 a Bosch Tech Day, eveniment menit să prezinte soluțiile grupului german în privința mobilității de mâine la care a participat și Economica.net.

Furnizor de tehnologie și servicii, Bosch își extinde activitatea în domeniul software. Până la finalul deceniului, grupul german intenționează să genereze vânzări de miliarde grație dezvoltării acestui sector.

„De ceva timp, Bosch este și o companie de software. În cadrul companiei, experiența noastră extinsă în domeniu ne permite să introducem linii de cod direct în produse. Software-ul integrat în produsele noastre reprezintă «tehnică pentru o viață»”, a declarat Stefan Hartung, președintele consiliului de administrație Bosch, cu ocazia Bosch Tech Day 2024 de la Renningen.

Software-ul Bosch este integrat deja în multe domenii, inclusiv în liniile de producție ale marilor întreprinderi industriale, în cadrul service-urilor auto și al echipamentelor medicale. Acesta avertizează șoferii cu privire la autovehiculele aflate pe partea greșită a drumului, protejează bunurile valoroase, controlează tehnologia clădirilor și a funcționat inclusiv în spațiul cosmic, pe ISS.

În total, 48.000 de angajați lucrează ca programatori software în cadrul Bosch, dintre care 42.000 doar în sectorul de activitate Mobilitate. „Marșul triumfal al software-ului va revoluționa în mod fundamental industria auto”, a declarat Hartung.

„În viitor, autovehiculele vor fi integrate perfect în lumea digitală. Drept urmare, vor fi, mai presus decât orice altceva, actualizabile”, a menționat și Markus Heyn, membru în consiliul de administrație Bosch și președinte al sectorului Mobilitate.

Prin dezvoltarea de software pentru vehicule, mașinile vor fi echipate cu noi funcții fără a vizita un service auto, ci printr-o actualizare confortabilă a software-ului „over the air”. Pentru a-l cita pe Markus Heyn: „Tehnologia Bosch va asigura îmbătrânirea mai lentă a mașinilor”.

Și nu doar a mașinilor. Camioanele, motocicletele și bicicletele electrice vor beneficia, de asemenea, de noi funcții de siguranță și confort prin actualizări. De la debutul sistemului inteligent pentru biciclete electrice, la finalul anului 2021, Bosch a lansat aproximativ 70 de funcții noi și modificări prin aplicația eBike Flow, începând de la o funcție de alarmă și urmărire, până la noi moduri de mers.

Software-ul și serviciile digitale au devenit acum pilonii succesului în afaceri al Bosch. Datorită cunoștințelor sale extinse și experienței în domeniul mobilității, producției și tehnologiei pentru construcții, Bosch este un partener căutat de companiile de top din domeniul IT. „Pentru a exploata potențialul uriaș al software-ului și inteligenței artificiale, avem nevoie de parteneriate între egali. Foarte puține companii pot gestiona asta singure. În acest context, software-ul open-source oferă o modalitate deosebit de utilă de a reuni expertiza dincolo de granițele companiei, de a reduce costurile și de a crea soluții standardizate”, a menționat Stefan Hartung.

În industria auto, noua tendință are un nume: autovehicul definit de software. Software-ul devine din ce în ce mai mult punctul de plecare pentru proiectarea și dezvoltarea de noi modele de autovehicule. Un studiu recent McKinsey estimează că piața globală de software și electronice pentru autovehicule va ajunge la 462 de miliarde de dolari până în 2030. Din 2023, se va tripla ponderea de software din cadrul autovehiculelor.

Bosch intenționează să facă parte din această piață în plină creștere și să rămână un partener pentru producătorii auto din întreaga lume. „Ne aflăm la începutul erei autovehiculului definit de software. Pentru Bosch, aceasta este o veste bună, pentru că ne descurcăm foarte bine în ambele domenii: hardware și software. Suntem una dintre puținele companii pe deplin competente în interacțiunea dintre electronicele auto și cloud”, consideră Markus Heyn.

Cu soluții software și servicii precum Vehicle Health, de exemplu, Bosch îi ajută pe operatorii de flote să evite defecțiunile autovehiculelor și să sporească eficiența. Și în special pentru companiile de logistică, platforma digitală Bosch L.OS facilitează digitalizarea și simplifică întregul lanț de operațiuni. În plus, Bosch a dezvoltat un software special care permite autovehiculelor să se oprească foarte lin, absolut fără niciun șoc, ca și cum la volan ar fi un șofer profesionist.

Cu ajutorul funcției „eBrake to Zero” Bosch, pe lângă faptul că frânarea în traficul cu opriri și porniri frecvente este mult mai plăcută și mai relaxată, poate fi redus și riscul de rău de mișcare în rândul pasagerilor. „Putem asigura un condus fără șocuri, într-un trafic cu opriri și porniri frecvente, utilizând un software care frânează la fel de lin ca un șofer profesionist”, a explicat Heyn.

Mobilitatea definită de software va merge, de asemenea, mână în mână cu o arhitectură a vehiculelor în schimbare: de la o arhitectură IT și electronică specifică domeniului către una centralizată și interdisciplinară, cu doar câteva calculatoare și senzori care sunt totuși foarte puternici. În prezent, într-un singur autovehicul funcționează aproximativ o sută de unități de control de la diverși producători.

Într-un autovehicul viitor, definit de software, funcțiile de control vor fi efectuate de mai puțin de o duzină de computere din cadrul acestuia. Pentru a realiza acest lucru, funcțiile specifice fiecărui domeniu vor trebui să fie combinate în computerele moderne ale autovehiculelor. În acest context, Bosch și Qualcomm au prezentat împreună la începutul anului un nou computer pentru autovehicule. În premieră, acesta combină funcțiile de infotainment și de asistență pentru șofer. Iar pentru producătorii auto acest lucru nu înseamnă doar o reducere a spațiului de instalare, a cablurilor și a greutății, dar și, mai important, costuri mai mici. Doar în materie de unități de control, economiile obținute prin îmbinarea funcțiilor de infotainment cu cele de asistență a șoferului pot ajunge până la 30%. Cu computere avansate pentru autovehicule în general, Bosch se află deja în plin având, generând în ultimii trei ani vânzări de aproape patru miliarde de euro doar în acest domeniu.

Indiferent însă dacă sunt o sută sau o duzină, diversele computere și pachete de software din interiorul unui autovehicul trebuie să fie conectate între ele, astfel încât să poată comunica în afara granițelor mărcii. Filiala Bosch ETAS furnizează „middleware”-ul pentru acest lucru, un software care efectuează „traducerea” între componentele fizice ale autovehiculului și aplicația software, chiar dacă sunt produse de diferiți furnizori.

Conform oficialilor Bosch, așa cum astăzi aproape că nu există autovehicul fără o componentă Bosch, în viitor nu vor mai exista autovehicule pe șosele care să nu aibă linii de cod Bosch.

Sub titulatura „act-by-wire”, inginerii Bosch dezvoltă în prezent tehnologii de acționare electrică prin care vor fi înlocuite conexiunile mecanice dintre volan, pedala de frână și actuatoarele respective ale sistemelor de direcție și frânare.

Acest lucru face posibilă utilizarea unor funcții noi, care oferă asistență în situații critice de conducere și chiar evită cu totul astfel de situații. De asemenea, acestea sporesc confortul și agilitatea autovehiculului, deschizând în același timp noi posibilități pentru proiectarea interfeței om-mașină și a interiorului autovehiculului. Soluțiile act-by-wire reduc numărul de variante de autovehicule cu volan pe stânga și pe dreapta, permit actuatoarelor de frână și de direcție să fie instalate optim din punct de vedere al siguranței la impact și ocupă mai puțin spațiu de instalare. Din motive de siguranță, redundanța este inclusă în proiectarea actuatoarelor de frânare și direcție, alimentarea cu energie și comunicarea sistemelor de acționare electrică.

Totodată, în viitor, autovehiculele vor fi definite printr-o combinație inteligentă de electronică și software. Bosch se concentrează pe trecerea de la o arhitectură electrică/electronică (E/E) specifică domeniului către una care să fie centrată pe autovehicul și orientată pe zonă. Arhitectura cuprinde foarte puține, dar foarte puternice computere pentru autovehicule, cum ar fi platforma de integrare a habitaclului și ADAS – un computer central care utilizează intens software și integrează funcțiile de infotainment și asistență pentru șofer, anterior separate, într-un singur sistem, pe un cip.

Astfel de funcții includ parcare automată și recunoașterea benzii, asociate cu sistemul de navigație inteligent și personalizat și funcția de asistență vocală. Calculatorul modular și scalabil, de înaltă performanță, necesită mai puțin spațiu și cablare în cadrul autovehiculului și permite producătorilor auto să reducă costurile. Ca rezultat, pot fi integrate mai multe funcții de conducere automată și în autovehiculele compacte și de clasă medie. Obiectivul Bosch este de a reduce complexitatea sistemelor electronice din autovehicule, făcându-le cât mai sigure posibil.

În domeniul sistemelor de asistență ADAS, Bosch se concentrează pe trecerea de la o arhitectură electrică/electronică (E/E) specifică domeniului către una care să fie centrată pe autovehicul și orientată pe zonă. Arhitectura cuprinde foarte puține, dar foarte puternice computere pentru autovehicule, cum ar fi platforma de integrare a habitaclului și ADAS – un computer central care utilizează intens software și integrează funcțiile de infotainment și asistență pentru șofer, anterior separate, într-un singur sistem, pe un cip.

Astfel de funcții includ parcare automată și recunoașterea benzii, asociate cu sistemul de navigație inteligent și personalizat și funcția de asistență vocală. Calculatorul modular și scalabil, de înaltă performanță, necesită mai puțin spațiu și cablare în cadrul autovehiculului și permite producătorilor auto să reducă costurile. Ca rezultat, pot fi integrate mai multe funcții de conducere automată și în autovehiculele compacte și de clasă medie. Obiectivul Bosch este de a reduce complexitatea sistemelor electronice din autovehicule, făcându-le cât mai sigure posibil.

Soluțiile Bosch de detecție interioară măresc siguranța pentru toți ocupanții autovehiculului cu ajutorul senzorilor și software-ului. Acestea recunosc distragerea atenției și somnolența și pot avertiza șoferii în consecință. Funcțiile de monitorizare a ocupanților care supraveghează întregul interior sunt esențiale pentru conducerea automată și facilitează funcționarea sistemelor de siguranță, cum ar fi cel de atenționare cu privire la fixarea centurilor de siguranță și cel de dezactivare a airbag-ului.

Această monitorizare interioară permite, de asemenea, existența unor funcții de confort, cum ar fi setările automate ale scaunului și ale temperaturii, precum și controlul prin gesturi. Pe lângă sistemul de camere, senzorul radar de detecție interioară pentru cabină detectează mișcări extrem de mici în interiorul și în jurul autovehiculului. Acesta poate recunoaște un bebeluș care doarme în mașină, precum și încercările de a se apropia sau de a intra prin efracție și avertizează proprietarul în consecință. Funcțiile sunt disponibile ca soluții software de sine stătătoare, în cadrul computerelor centrale ale autovehiculului sau al unităților de control dedicate.

Citește și:
– Bosch a înregistrat anul trecut în România vânzări consolidate de 2,5 miliarde de lei, o sumă similară cu cea obținută în 2022
– Tobias Matter, șeful Centrului de Inginerie Bosch din Cluj: Ceea ce dezvoltăm aici puteți găsi în majoritatea mașinilor aflate pe șosele

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani are, cât a investit și ce taxe a plătit Ștefan Mandachi, fostul proprietar Spartan: Astăzi poți învăța fără probleme să fii antreprenor, lider (…) Acum 30 de ani șpaga era legea
Câți bani are, cât a investit și ce taxe a plătit Ștefan Mandachi, fostul proprietar Spartan: Astăzi poți învăța ...
Ștefan Mandachi (38 de ani) a devenit foarte cunoscut în 2019, atunci când a construit un metru de autostradă pentru a scoate în evidență incompetența autorităților și nevoia unei......
Curtea Supremă a SUA a decis să permită autorităților americane să intervină pentru eliminarea dezinformărilor de pe platformele de socializare
Curtea Supremă a SUA a decis să permită autorităților americane să intervină pentru eliminarea dezinformărilor de ...
Curtea Supremă a Statelor Unite a decis miercuri că agenţiile federale americane şi Casa Albă vor putea în continuare ...
Echipa națională de fotbal s-a calificat în optimi la Euro 2024, unde va juca cu Olanda sau Slovenia. Cine va decide adversarul nostru, calcule
Echipa națională de fotbal s-a calificat în optimi la Euro 2024, unde va juca cu Olanda sau Slovenia. Cine va decide adversarul ...
După rezultatul de egalitate de azi cu Slovacia, România s-a calificat în optimile Euro 2024 unde va întâlni Slovenia ...
Șase trenuri, oprite temporar în stații din cauza defecțiunii locomotivei trenului R 8010 Constanţa – Bucureşti Nord
Șase trenuri, oprite temporar în stații din cauza defecțiunii locomotivei trenului R 8010 Constanţa – Bucureşti ...
Şase trenuri sunt oprite temporar, la această oră, în staţiile adiacente, din cauza defecţiunii locomotivei trenului ...