Botănoiu, MADR: Suprafaţa contractată pentru irigaţii s-a dublat faţă de anul trecut
„Este foarte important să putem extinde în acest an suprafaţa care va fi irigată. În prezent avem în jur de 400.000 de hectare contractate, ceea ce este un câştig semnificativ faţă de anul trecut, când discutam de 170.000 de hectare, şi asta la începutul lunii mai când era deja secetă. Vrem să oferim în acest an servicii de irigat în condiţii foarte bune şi să facem acele revizii tehnice din timp, respectiv încă din luna mai”, a precizat Botănoiu.
Acesta consideră că decizia Ministerului Agriculturii de a a aduce apa pe canalele de irigaţii va influenţa pozitiv contractarea suprafeţelor pentru irigat, nu numai în acest an ci şi în anii următori, scrie Agerpres.
„Nu ştiu cât de mult a influenţat decizia MADR de a aduce apa pe canalele de irigaţii în ceea ce priveşte contractarea suprafeţelor de irigat, dar cert este că pentru anii următori în momentul în care o entitate a statului tratează cu seriozitate producătorii vor avea şi ei încredere. Au fost situaţii în care au contractat cu ANIF anumite suprafeţe, iar administraţia nu a reuşit să aducă apa pe canalul magistral, iar ei nu au mai udat şi şi-au pierdut încrederea. Sper că începând cu anul acesta să capete încredere din ce în ce mai mulţi producători şi să realizeze contracte, numai aşa putem creşte competitivitatea sectorului românesc”, a adăugat Daniel Botănoiu.
Reprezentatul ministerului a afirmat că împreună cu organizaţiile udătorilor de apă au fost negociate cu furnizorii de energie electrică preţuri mai accesibile decât anul trecut la energia utilizată pentru irigaţii.
„Noi am avut discuţii cu organizaţiile udătorilor de apă şi am fost la discuţii cu furnizorii de energie electrică astfel încât să aducem un preţ al energiei mai accesibil decât anul trecut ceea ce înseamnă la mia de metri cubi de apă pompată, iar acest lucru se va vedea în preţul total. Evit să dau procente şi cât înseamnă în preţul total, dar vom vedea la final dacă a fost un preţ bun, dacă au apetenţă pentru apa de irigat şi dacă sunt interesaţi în continuare să lucreze. Chiar dacă unii furnizori au acceptat o scădere de preţ, iar unii şi-au menţinut nivelul, noi am ales serviciile cele mai bune, respectiv să asigure energie la timp şi la un preţ rezonabil”, a mai afirmat oficialul MADR.
În paralel cu aceste măsuri, MADR a decis şi scăderea costurilor de funcţionare ale ANIF, la sugestia utilizatorilor de apă pentru irigat.
„Cred că am făcut toate eforturile posibile şi legale, le-am făcut practice ca să-i servim cât mai bine pe producători pentru că ne dorim un sector agricol care să producă. Bătălia noastră este recuperarea pieţei interne, respectiv să avem produsele noastre procesate pe piaţa internă şi pe urmă să discutăm ce vom face cu supraproducţia”, a adăugat secretarul de stat în MADR.