Într-un comunicat remis Bursei de Valori din Londra, gigantul petrolier a explicat că profitul anual, excluzând costurile derivate din deversarea de petrol în Golful Mexic, din 2010, au fost de 4,1 miliarde dolari (3,837 miliarde euro).
Directorul general al companiei, Bob Dudley, a subliniat că 2016 a fost ‘anul în care s-au făcut paşi semnificativi pentru crearea unei platforme de creştere’.
În ultimul trimestru al anului, beneficiile companiei au fost de 400 de milioane de dolari (374 de milioane de euro), peste nivelul din perioada similară din 2015, de 196 milioane dolari, datorită recentei creşteri a preţurilor la petrol, care depăşesc în prezent 50 de dolari/baril.
Totuşi, profitul din ultimul trimestru este inferior estimărilor din City-ul londonez, care preconizau un profit de circa 560 milioane dolari.
Compania petrolieră, care a anunţat că dividendele vor rămâne la 10 cenţi pe acţiune, a semnalat în comunicat ‘dificilul context al preţurilor ce a caracterizat anul 2016’.
Printre provocările cu care s-a confruntat, BP a menţionat ‘preţul mediu al barilului de petrol Brent, care a oscilat în jurul valorii de 44 dolari, cel mai scăzut din ultimii 12 ani’.
Dudley a precizat că BP a demarat şase importante proiecte ‘start-up’ în 2016 – din Algeria în golful Mexic – şi a luat decizii finale privind investiţiile legate de cinci proiecte.
‘Am obţinut rezultate solide în contextul unor condiţii dificile şi suntem bine pregătiţi pentru orice volatilitate a preţurilor la petrol’, a spus directorul general al companiei.
Pentru realizarea obiectivelor, Dudley consideră că ‘este esenţial’ ca BP să aplice în continuare ‘o disciplină dură în privinţa costurilor’.
‘Tot ce am realizat pe parcursul acestui an ne-a făcut o companie mai rezistentă şi mai competitivă’, a adăugat el.