BP: cererea globală de energie a crescut anemic pentru al treilea an consecutiv

Cererea globală de energie şi-a continuat avansul modest şi anul trecut în condiţiile în care consumul de energie al Chinei a înregistrat cea mai mică creştere din ultimele două decenii iar producţia mondială de cărbune a înregistrat cel mai grav declin din istorie, a anunţat marţi grupul petrolier BP în raportul său anual privind energia mondială, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 13 iun. 2017, 17:34
BP: cererea globală de energie a crescut anemic pentru al treilea an consecutiv

Conform acestui raport, cererea mondială de energie a urcat cu 1% în 2016, un ritm de creştere similar cu cel înregistrat în precedenţii doi ani dar sub media de 1,8% înregistrată în ultimii 10 ani.

‘Este al treilea an în care vedem o creştere slabă a cererii mondiale de energie…Noua normalitate este că toată această creştere se datorează economiilor în curs de dezvoltare, în special Chinei şi Indiei’, a declarat economistul şef al BP, Spencer Dale.

Ponderea cărbunelui în mixul energetic mondial s-a redus la 28%, cel mai scăzut nivel de după 2004, în timp ce producţia de cărbune, cel mai poluant combustibil fosil, a scăzut cu 6,2%, cel mai mare declin anual înregistrat vreodată.

Potrivit BP, consumul mondial de cărbune a scăzut cu 1,7% anul trecut, comparativ cu o creştere medie de 1,9% înregistrată în perioada 2005-2015. Consumul de cărbune a scăzut pe fiecare continent, cu excepţia Africii. China, ţara responsabilă pentru aproximativ jumătate din cărbunele ars la nivel global, a utilizat cu 1,6% mai puţin cărbune decât în 2015, comparativ cu o creştere medie anuală de 2,7% în precedenţii 11 ani.

De asemenea, lumea a consumat anul trecut cu 1,6% mai mult petrol, în condiţiile în care producţia mondială a crescut cu o jumătate de procent, sau 400.000 de barili pe zi, cel mai scăzut avans înregistrat după 2009, după ce companiile petroliere şi-a redus cheltuielile.

În schimb, energiile regenerabile au înregistrat, din nou, cel mai puternic ritm de creştere, 12%. Deşi reprezintă doar 4% din energia primară mondială, energiile regenerabile au fost responsabile pentru o treime din creşterea totală a cererii de energie.

Ca urmare a creşterii anemice a cererii mondiale de energie şi a tranziţiei la sursele regenerabile, emisiile globale de carbon au crescut, pentru al treilea an la rând, doar cu 0,1%.

Te-ar mai putea interesa și
Program de guvernare PSD – PNL – minorități: Autostradă de la Marea Neagră către Europa Centrală, finalizată până în 2028
Program de guvernare PSD – PNL – minorități: Autostradă de la Marea Neagră către Europa Centrală, finalizată ...
Programul de guvernare propus de către PSD - PNL - minorități vizează finalizarea până la sfârșitul anului 2028 a legăturii rutiere rapide dintre Marea Neagră și Europa Centrală. Mai......
Grecia a început testele la o nouă centrală electrică mare pe gaze, aproape de granița cu Bulgaria
Grecia a început testele la o nouă centrală electrică mare pe gaze, aproape de granița cu Bulgaria
Thermoilektriki Komotinis, o centrală electrică de ultimă generație cu ciclu combinat de gaze cu o capacitate de 877 ...
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Lotul 1 se deschide azi la ora 16:00
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Lotul 1 se deschide azi la ora 16:00
Lotul 1 Dumbrava - Mizil al A7 Ploiești - Buzău va fi dat în trafic luni la ora 16:00, potrivit unor informații transmise ...
România a dat 1,3 miliarde de euro sub formă de ajutoare de stat
România a dat 1,3 miliarde de euro sub formă de ajutoare de stat
Valoarea totală a ajutoarelor de stat aprobate în România a atins, în perioada 2019-2023, suma de 1,3 miliarde euro, ...