BP: Consorţiul Shah Deniz II a ales proiectul TAP pentru a livra gaze naturale în Europa
Nabucco Vest şi Trans-Adriatic Pipeline erau singurele două proiecte care concurau pentru furnizarea de gaze naturale din Azerbaidjan în Europa.
Decizia oficială vine la două zile după ce grupul petrolier austriac OMV a informat că proiectul gazoductului Nabucco West nu a fost selectat de consorţiul Shah Deniz pentru furnizarea de gaze naturale din Azerbaidjan.
Citeste si: Este oficial: Proiectul Nabucco a eşuat
Trans Adriatic Pipeline (TAP) intenţionează să transporte anual 10 miliarde metri cubi de gaze naturale produse în Azerbaidjan de consorţiul Shah Deniz până în Europa via o conductă cu o lungime de 870 de kilometri care ar urma să ajungă până în Italia via Grecia şi Albania. TAP este derulat de un consorţiu compus din companiile Axpo (Elveţia) şi Statoil (Norvegia), fiecare cu o participaţie de 42,5%, şi grupul german E.ON Ruhrgas (15%).
Alegerea TAP era de aşteptat în condiţiile în care săptămâna trecută compania petrolieră de stat din Azerbaidjan – Socar – a ajuns la un acord de principiu cu Agenţia de privatizare din Grecia (HRADF) cu privire la achiziţionarea a 66% din acţiunile companiei Desfa, operatorul reţelei de distribuţie a gazelor naturale din Grecia. Compania azeră Socar face parte şi din consorţiul Shah Deniz , alături de grupurile petroliere BP Statoil (Norvegia) şi Total (Franţa).
Conducta Nabuco urma să facă conexiunea cu Trans Anatolian Pipline (TANAP), la graniţa turco-bulgară, tranzitând Bulgaria, România şi Ungaria, până la terminalul central-european de redistribuire de la Baumbarten, Austria. Via Baumgarten, gazele furnizate prin Nabucco puteau alimenta peste 500 de milioane de clienţi din Europa. Acţionarii Nabuco sunt OMV (Austria), FGSZ (Ungaria), Transgaz (România), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania).
Citeste si: Kazahstan vrea să livreze gaz prin extensia din Bulgaria spre România a South Stream