BP şi SOCAR au inaugurat conducta care va transporta gaze azere spre Europa. Se reduce dependenţa de Rusia

Un consorţiu condus de British Petroleum (BP) a inaugurat, sâmbătă, proiectul conductei care va transporta gaze naturale din zăcământul Shah Deniz din Azerbaidjan către Italia, oferind Uniunii Europene o alternativă la livrările de gaze ruseşti, transmit Bloomberg şi Novinite.
Economica.net - Dum, 21 sept. 2014, 13:08
BP şi SOCAR au inaugurat conducta care va transporta gaze azere spre Europa. Se reduce dependenţa de Rusia

Coridorul sudic, de 3.500 de kilometri, va include trei conducte care vor conecta terminalul Sangachal de la sud de Baku, capitala Azerbaidjanului, cu sudul Italiei, prin Georgia, Turcia şi Grecia. Întreaga construcţie urmează să fie finalizată în 2018, primele livrări de gaze naturale spre Europa fiind planificate în 2015.

Partenerii BP din acest proiect sunt SOCAR (Azerbaidjan), Statoil ASA (Norvegia), Naftiran Intertrade (Iran), Turkiye Petrolleri AO (Turcia) şi Lukoil (Rusia).

‘Criza din Ucraina a scos în evidenţă problema securităţii energetice a Europei. Coridorul sudic va încheia în sfârşit perioada de dependenţă de o singură conductă’, a afirmat preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, la ceremonia organizată în Baku.

Transportarea gazelor naturale din Azerbaidjan către Europa va reduce dependenţa de Gazprom, care furnizează aproximativ un sfert din gazul natural din regiune. Italia va achiziţiona din 2019 jumătate din cantitatea de gaze naturale care va veni din Azerbaidjan.

Proiectul inaugurat sâmbătă este denumit South Caucasus Pipeline Expansion (SCPx) şi va lega terminalul petrolier Sangachal deţinut de BP cu estul Turciei. SCPx va conecta şi conducta Trans-Anatolia Pipeline (Tanap), deţinută de grupul azer SOCAR, cu o a treia conductă, TAP, la graniţa dintre Turcia şi Grecia.

SOCAR România este divizia locală a companiei petroliere şi de gaze naturale deţinută de statul Azerbaijan (The State Oil Company of Azerbaijan Republic). Compania deţine, în prezent, o reţea de 30 staţii de alimentare în Bucureşti şi în judeţele Iaşi, Botoşani, Suceava, Neamţ, Bihor şi Buzău.

Până în prezent, SOCAR a creat în România peste 400 de locuri de muncă şi a derulat investiţii de peste 50 milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Un cartier din România are o ofertă generoasă pentru cei care sunt în căutarea unui apartament de închiriat. Aflată în apropierea polului de birouri din nordul Bucureștiului, zona a atras......
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, costuri mai mari (retrospectivă 2024)
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, ...
Sectorul auto european s-a confruntat cu numeroase probleme în 2024, începând cu scăderea vânzărilor din cauza cererii ...
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia a atacat miercuri sistemul energetic al Ucrainei și unele orașe cu rachete de croazieră și rachete balistice plus ...
Rusia foloseşte din ce în ce mai mult bitcoin şi alte criptomonede în schimburile comerciale cu alte ţări, pentru a ocoli sancţiunile Occidentului
Rusia foloseşte din ce în ce mai mult bitcoin şi alte criptomonede în schimburile comerciale cu alte ţări, pentru a ...
Companiile ruseşti au început să folosească bitcoin şi alte monede digitale în plăţile lor internaţionale, după ...