Explozia la 20 aprilie 2010 a platformei petroliere Deepwater Horizon, exploatată de BP în largul oraşului New Orleans, a provocat moartea a 11 persoane şi a răspândit sute de milioane de ţiţei brut în apele Golfului Mexic până la închiderea puţului patru luni mai târziu.
BP a precizat că acordul convenit cu justiţia americană acoperă solicitările formulate de statele Alabama, Florida, Louisiana, Mississippi şi Texas precum şi 400 de entităţi guvernamentale locale. Suma de 18,7 miliarde de dolari include penalităţi civile în valoare de 5,5 miliarde de dolari, la care se adaugă 7,1 miliarde de dolari ce vor fi plătiţi guvernului SUA şi celor cinci state afectate de pagubele produse mediului înconjurător, 4,9 miliarde de dolari suplimentare pentru a compensa consecinţele economice negative ale mareei negre şi un miliard în plus pentru a face faţă cererilor autorităţilor locale.
Ministrul american al Justiţiei, Loretta Lynch a salutat joi acest acord care constituie cea mai mare înţelegere convenită vreodată de justiţia americană cu o corporaţie. ‘Acest acord va repara pagubele provocate economiei golfului Mexic, industriei pescuitului şi faunei’, a apreciat Loretta Lynch.
Cele 18,7 miliarde de dolari vor fi plătite de BP pe o perioadă de 15 până la 18 ani, într-un ritm de aproximativ 1,1 miliarde de dolari pe an pe întreaga perioadă de rambursare. Această înţelegere duce nota totală de plată pentru BP la 53,8 miliarde de dolari, mai mult decât profiturile sale combinate după 2012.