Potrivit estimărilor Financial Times şi Wall Street Journal, vânzarea pachetului de acţiuni ar putea aduce până la 30 de miliarde de dolari.
Acţiunile BP au crescut, vineri, cu până la 5% pe bursa din Londra, după ce grupul a informat că a primit notificări de interes pentru achiziţia participaţiei la TNK-BP şi că va lua în calcul vânzarea. Consorţiul Alfa Access Renova (AAR), care reprezintă miliardarii ruşi ce deţin cealaltă jumătate din acţiunile TNK-BP, a informat săptămâna aceasta că ar lua în calcul o achiziţie a participaţiei BP.
Un purtător de cuvânt al BP a refuzat să comenteze asupra posibililor cumpărători, dar a afirmat că procesul ar putea dura câteva luni.
O sursă apropiată situaţiei a declarat pentru Financial Times că oferta a venit „din partea unei companii de stat din Rusia”, fără a specifica dacă este vorba de producătorul de petrol, Rosneft, sau cel de gaze naturale, Gazprom.
Relaţia dintre BP şi ceilalţi acţionari din cadrul companiei mixte s-a deteriorat după ce grupul britanic a încercat, anul trecut, să formeze un parteneriat cu producătorul rus de stat Rosneft. Participaţia la TNK-BP ar fi cel mai important activ la care renunţă directoprul gneral al BP, Bob Dudley. Şeful BP a vândut o serie de active după poluarea dezastruoasă cu petrol din Golful Mexic, din 2010.
Anunţul BP urmează demisiei surprinzătoare a miliardarului rus Mikhail Fridman din funcţie de director general al TNK-BP săptămâna aceasta, un semn al tensiunilor dintre grupul britanic şi ceilalţi acţionari.
Divergenţele au împiedicat chiar şi completarea board-ului după demisia a doi directori independenţi în decembrie, în urma tensiunilor între acţionari. Consorţiul AAR, care îi reprezintă pe miliardarii ruşi, domină în realitate conducerea TNK-BP, potrivit unor surse apropiate situaţiei, citate de Wall Street Journal.
BP şi AAR s-au contrat asupra conducerii TNK-BP, al treilea mare producător de petrol al ţării, încă de la formarea companiei în 2003. TNK-BP are un portofoliu divers atât pe explorare şi producţie, cât şi pe rafinare şi distribuţie, în Rusia şi Ucraina, precum şi o prezenţă internaţională în Brazilia, Venezuela şi Vietnam.