Trusted Brands 2013, cel mai important studiu de piaţă asupra consumatorului în Europa, a fost realizat de Reader’s Digest în 12 ţări, printre care şi România. Obiectivul studiului, ajuns în acest an la a treisprezecea ediţie în Europa şi a opta ediţie în România, este identificarea şi premierea mărcilor care au reuşit să câştige încrederea europenilor în acest an.
În România, rezultatele Trusted Brands 2013 au evidenţiat că, mai mult decât ceilalţi europeni, românii rămân fideli mărcilor care au reuşit să le câştige încrederea. La majoritatea categoriilor, liderii rămân aceiaşi – ceea ce demonstrează o incredibilă soliditate, forţă şi stabilitate a brandurilor consacrate. Rezultatele arată, an de an, consecvenţă. Mai mult, o bună parte dintre ocupanţii locului întâi îşi consolidează poziţia de la un an la altul, înregistrând creşteri constante ale procentului de încredere din partea consumatorilor. În top se situează categoriile „Vitamine” şi „Furnizori servicii internet” (Eurovita şi RCS&RDS), ambele cu o creştere de 9% faţă de 2012.
Există şi branduri care au reuşit să îşi păstreze supremaţia în topul încrederii opt ani la rând, de la începutul studiului (de exemplu, „Untdelemn de la Bunica” la categoria „Ulei de gătit”, Borsec la categoria „Apă minerală” şi Ariel la categoria „Detergent”).
Singurele schimbări de lider au apărut la categoriile „Produse lactate” (unde Napolact a reuşit, în 2013, să detroneze la nivel de percepţie şi încredere Danone, câştigătorul precedentelor şapte ediţii) şi „Produse cosmetice” (unde Avon a ocupat în acest an poziţia întâi, deţinută în anii trecuţi de Nivea).
După ce, încă din 2010, studiul a consemnat revenirea în forţă a brandurilor româneşti, 2013 aduce confirmarea faptului că încrederea românilor în mărcile autohtone creşte constant. Pe lângă Napolact, care a depăşit Danone în acest an, la categoria „Automobile”, încrederea în Dacia a crescut de la 16,5% (în 2010) la 22,4% (in 2013).
La categoria „Profesii”, campionii încrederii la români rămân, ca şi în anii trecuţi, pompierii (88%), piloţii (83%) şi farmaciştii (80%). Pe ultimele trei locuri ale clasamentului se situează politicienii (doar 6% au încredere în ei), liderii de sindicat (cu doar 15% procent de încredere) şi vânzătorii de maşini (20%). În România încrederea in profesori s-a dovedit a fi cea mai mică din Europa (57%, faţă de 72% media europeană).
„După opt ani în care am sondat încrederea românilor în mărcile autohtone şi internaţionale, mă bucură să pot vorbi din nou de câştigători «traditionali» ai studiului Trusted Brands. Românii dovedesc că, odată ce o marcă reuşeşte să le câştige încrederea, aceasta poate miza deplin pe fidelitatea lor. Remarcăm în ultimii ani o consolidare a poziţiei mărcilor care ne-au câştigat încrederea, împreună cu o creştere a încrederii în mărcile româneşti”, spune Florin Petrescu, country manager Reader’s Digest România.
În ediţia de mai a revistei Reader’s Digest România, cititorii au ocazia – la fel ca cei 6 milioane de cititori ai ediţiilor europene – să compare rezultatele locale ale studiului Trusted Brands cu cele din restul Europei. Câştigătorii vor fi premiaţi in cadrul Galei Trusted Brands 2013, careare loc marţi, în salonul „Le Diplomate” al Hotelului Athenee Palace Hilton.
În ţările în care au câştigat, companiile care s-au situat pe primul loc au dreptul să folosească gratuit emblema „Trusted Brands” în campaniile publicitare, sau chiar pe eticheta de produs, lucru care se şi întâmplă. Branduri de renume, precum Nivea, Ariel, Borsec, Eurovita, Untdelemn de la Bunica, Philips şi altele, au ales deja să afişeze cu mândrie emblema „Trusted Brands” în campaniile lor.
Trusted Brands 2013 s-a desfăşurat concomitent în 12 ţări europene, printre care şi România, respondenţii având la dispoziţie pentru a alege 20 de categorii comune celor 12 ţări şi maximum 18 categorii locale. Participanţii la sondaj nu au primit variante de răspuns, ci au fost rugaţi să nominalizeze ei înşişi mărcile în care au încredere şi să le evalueze apoi în functie de „Calitate”, „Valoare excelentă”, „Imagine puternică”, „Înţelegerea nevoilor clienţilor” şi „Responsabilitate socială”.
Studiul a fost realizat prin corespondenţă, în perioada septembrie – noiembrie 2012, iar respondenţii au fost selectaţi din baza de date de clienţi activi ai Reader’s Digest din cele 12 ţări europene: Belgia, Republica Cehă, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Rusia şi Slovenia. În perioada menţionată, în Europa s-au trimis 177.500 de chestionare cu întrebari deschise.
Câştigătorii Trusted Brands România 2013 – categorii europene sunt – Dacia (automobile), Philips (electrocasnice), Dell (computere personale), Nokia (telefonie mobilă), Orange (operatori telefonie mobilă), Sony (camere foto), Paralela 45 (agenţii de turism), BCR (bănci), Visa (carduri de credit), Astra Asigurări (companii de asigurări), RCS & RDS (furnizori de servicii de internet), Petrom (benzinării), Eurovita (vitamine), Nurofen (Remedii împotriva răcelii şi gripei), Algocalmin (analgezice), Nivea (produse de îngrijire a pielii), Nivea (produse de îngrijire a părului), Avon (produse cosmetice), Ariel (detergenţi) şi Nestle (cereale pentru micul dejun).
Câştigătorii la categorii locale sunt Vel Pitar (produse de panificaţie), Napolact (produse lactate), Cris – Tim (produse din carne), Untdelemn de la bunica (ulei de gătit), Fuchs (condimente), Borsec(ape minerale), Pedigree (hrană pentru animale), Medlife (clinici private), Jacobs (cafea), Colgate (pastă de dinţi), Zara (retailer de îmbrăcăminte), Domo (retailer electrocasnice), Dove (săpun), Nivea (deodorant), Kaufland (centre comerciale), Adevărul (cotidiane), Europa FM (staţii radio) şi Pro TV (staţii TV).