Brănescu, ANSVSA: Autorităţile fac eforturi pentru a ţine departe de România pesta, dermatoza nodulară şi gripa aviară

Autorităţile fac "eforturi semnificative" pentru a ţine departe de ţara noastră pesta rumegătoarelor mici, apărută în Bulgaria, dermatoza nodulară - boală a rumegătoarelor mari, prezentă în spaţiul ex-iugoslav, şi gripa aviară, a susţinut, joi, la Alba Iulia, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Brănescu.
Economica.net - joi, 18 oct. 2018, 10:43
Brănescu, ANSVSA: Autorităţile fac eforturi pentru a ţine departe de România pesta, dermatoza nodulară şi gripa aviară

Prezent la lucrările Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice a Camerei Deputaţilor, desfăşurate la Alba Iulia, şeful ANSVSA a făcut referire la pesta rumegătoarelor mici, intrată pentru prima dată în Europa, respectiv în Bulgaria, la frontiera cu Turcia.

„O boală nouă, extrem de agresivă, un fel de corespondent al pestei porcine africane la rumegătoarele mici, o boală pentru care noi ne pregătim, facem eforturi să o ţinem departe. Într-adevăr, pentru pesta rumegătoarelor mici există vaccin, dar este o soluţie extrem de riscantă pentru că, în afară de pierderile economice pe care le generează această boală, pierderile reprezentate de mortalitate, vorbim de pierderi semnificative economice în sensul că, automat, sunt incluse restricţii foarte severe la export. Este exact ceea ce ar lipsi României şi, implicit, judeţului Alba, un judeţ cu potenţial de export în ceea ce priveşte rumegătoarele mici”, a declarat Geronimo Brănescu.

Preşedintele ANSVSA a mai spus că în spaţiul ex-iugoslav evoluează dermatoza nodulară, o boală foarte gravă a rumegătoarelor mari, a bovinelor, care, de asemenea, ar crea impact.

„Această boală evoluează atât în spaţiul ex-iugoslav, ca şi în Bulgaria, de peste patru ani. Am reuşit să ţinem România departe de această boală, cu eforturi semnificative, eforturi făcute atât de autorităţi, de medici veterinari, cât şi de crescătorii de animale, care înţeleg să gestioneze mişcarea animalelor, aşa cum încercăm şi facem eforturi să ţinem ţara departe şi de pesta rumegătoarelor mici, şi de gripa aviară, care evoluează şi ea în împrejurimile ţării”, a spus Brănescu.

În ceea ce priveşte pesta porcină africană, şeful ANSVSA a menţionat că evoluţia epidemiologică din nord-vestul României este una „mult mai uşor gestionabilă” faţă de cea din sud-estul României.

„Deja în nord-vest, începând cu luna august nu am mai avut noi focare la mistreţi, astfel încât, deja, în judeţul Satu Mare, locul prin care a intrat boala în România, am închis cinci focare, urmând să închidem şi altele în judeţul Bihor”, a menţionat Geronimo Brănescu.

Te-ar mai putea interesa și
80 de trenuri afectate de trecerea la ora de vară
80 de trenuri afectate de trecerea la ora de vară
Un număr de 80 de trenuri vor fi afectate de trecerea României la ora oficială de vară, în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când ora 03:00 va deveni ora 04:00, informează CFR SA,......
Cum influențează lumea trecerea la ora de vară din acest weekend
Cum influențează lumea trecerea la ora de vară din acest weekend
Trecerea la ora de vară va avea loc în acest weekend, iar în fiecare an tranziția ridică semne de întrebare cu privire ...
Cele mai mici costuri orare cu forța de muncă, în Bulgaria și România
Cele mai mici costuri orare cu forța de muncă, în Bulgaria și România
Costurile medii orare cu forța de muncă în economia globală erau estimate anul trecut la 33,5 euro în UE și la 37,3 ...
IAG construiește vehicule blindate și drone la Burgas
IAG construiește vehicule blindate și drone la Burgas
Compania bulgară International Armored Group (IAG) a început să producă vehicule blindate la noua sa uzină construită ...