Brânză românească din lapte de import. Cine sunt jucătorii care au cumpărat cele mai mari cantități de lapte anul acesta

Pe măsură ce producția locală de lactate crește, se majorează și importurile de lapte brut, adică materia primă ce intră la procesare. Cine sunt cei mai mari importatori.
Alina Stanciu - lun, 21 oct. 2024, 21:58
Brânză românească din lapte de import. Cine sunt jucătorii care au cumpărat cele mai mari cantități de lapte anul acesta
Importurile de lapte brut s-a adâncit și mai mult în primele opt luni ale anului, ajungând să fie cu 47,6% peste perioada corespunzătoare a anului trecut, chiar dacă laptele colectat de la fermierii locali de către unităţile de procesare a fost și el în creştere cu 3,7% în aceeaşi perioadă,arată ultimele date ale Institutului Național de Statistică.

S-a ajuns astfel la importuri de lapte brut ( neprocesat) de 96.441 tone, din care 13.380 de tone numai în luna august, după un plus de peste 22% față de iulie. Raportat la august 2023, spre exemplu, importurile au fost cu 26% mai mari.

Cine a importat toată această cantitate? În ciuda creșterii ușoare a cantităților luate de la fermierii locali, sunt procesatori din România care au nevoie de cantități suplimentare, mai ales că, în perioada analizată, producțiile de lactate au crescut pe toate segmentele – plus 9,9% la unt, 5,7% la lapte de consum, 6,9% la smântână sau 8% la brânzeturile din lapte de vacă.

În plus, în datele statistice care includ și laptele procesat și nu numai,  cote importante de piață au și distribuitorii iar mari retaileri, în special cei care comercializează branduri private, aduc, de asemenea,  lapte de consum de peste granițe.

Potrivit unui clasament realizat de INS la cererea Economica, în primele șapte luni ale anului ( ultimele disponibile), cel mai mare importator de lapte și produse lactate, ouă și miere a fost retailerul Lidl România, cel mai mare lanț de magazine alimentare din România după cifra de afaceri.

Urmează Hochland România, parte a grupului german cu acelaşi nume și cel mai mare jucător de pe piaţa  brânzeturilor. Compania cu două unități de producție în România, la Sovata și Sighișoara, este al treilea jucător de pe piața lactatelor conform rulajelor din 2023 care s-au cifrat la 832,8 milioane de lei.

Totodată, al treilea cel mai mare importator este Delaco Distribution, distribuitor de lactate și brânzeturi ce  deţine şi brand propriu Delaco și care are în portofoliu şi branduri precum Ile de France sau Lurpak.

Delaco, care a intrat în portofoliul francezilor de la Savencia în 2010, și-a externalizat producția încă din 2000.

Al patrulea cel mai mare importator de lapte și produse lactate din România este Lacto Food SRL, un business românesc controlat, potrivit termene.ro, de către familia Groza din Arad și care produce la Șofronea, județul Arad, brânzeturi și unt.
Nu în ultimul rând, pe poziția a cincea între importatori este retailerul german Kaufland.
Potrivit INS, în primele șapte luni ale acestui an, România a cumpărat de peste granițe 135.641 de tone de lapte și smântână din lapte în valoare de 90,1 milioane de euro, cele mai mari cantități fiind aduse din Ungaria ( peste 105.000 tone), Cehia (14.530 tone), Polonia (5.400 tone) și Germania (2.500 tone).

În 2023, jucătorii din piață au cumpărat puțin peste 1 miliard de kilograme de lapte românesc, potrivit unei analize realizată de Economica în baza datelor furnizate de Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA).

O treime din cantitate (371,7 milioane de kg) a ajuns spre procesare la grupul francez LactalisFabrica de Lapte Brașov (Olympus), producătorul autohton  Simultan, Danone și Hochland.

Te-ar mai putea interesa și
OMS a pierdut contactul cu personalul ultimului spital care mai funcţiona în nordul Fâşiei Gaza
OMS a pierdut contactul cu personalul ultimului spital care mai funcţiona în nordul Fâşiei Gaza
Şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat vineri că a pierdut contactul cu personalul ultimului spital care mai funcţiona în nordul Fâşiei Gaza,......
Nouă fabrică de tractoare în România. O deschide un român
Nouă fabrică de tractoare în România. O deschide un român
RURIS Craiova, companie antreprenorială roomânească, anunță că va deschide o nouă fabrici de tractoare pe platforma ...
Ministru polonez: Avem economia cu cel mai puternic ritm de creștere din rândul statelor mari din UE
Ministru polonez: Avem economia cu cel mai puternic ritm de creștere din rândul statelor mari din UE
Polonia se bucură de un interes crescut din partea investitorilor globali în instrumente cu venit fix iar problemele economice, ...
Reforma cu privire la salariul minim prevede ajustări cu inflaţia, dar şi în funcţie de productivitate – Ministerul Finanțelor
Reforma cu privire la salariul minim prevede ajustări cu inflaţia, dar şi în funcţie de productivitate – Ministerul ...
Salariul minim va fi ajustat la inflaţie, iar dacă va scădea sub 45% în raport cu salariul mediu va interveni o ajustare ...