Instrumentul financiar de Sustenabilitate reprezintă un produs de garantare de tip garanţii de portofoliu (RRF Sustainability Portfolio), ce se subscrie pilonului de instrumente financiare din cadrul PNRR şi vizează oferirea de suport în adaptarea companiilor şi proceselor de business la schimbările climatice şi tranziţia verde, cu impact major asupra calităţii vieţii si contribuind semnificativ la obiectivul Uniunii Europene de atingere a neutralităţii climatice până în anul 2050, scrie Agerpres.
„BRD este pregatită să îşi folosească experienţa în procesul de transformare durabilă a economiei, fiind un sprijin în adaptarea companiilor româneşti şi a proceselor lor de business la schimbările climatice şi tranziţia verde”, a afirmat Lidia Capmare, Director al Departamentului Programe Europene şi Naţionale din cadrul BRD.
Prin instrumentul de sustenabilitate, banca are în vedere atingerea a două obiective principale: sprijinirea investiţiilor care contribuie la transformarea ecologică şi durabilă a economiei, sprijinind accesul beneficiarilor eligibili la finanţare bancară; sprijinirea investiţiilor care vizează îmbunătăţirea accesibilităţii serviciilor, produselor şi infrastructurii şi dezvoltării tehnologiilor de asistenţă, precum şi adaptarea infrastructurii întreprinderilor care să faciliteze accesibilitatea clienţilor şi angajaţilor cu dizabilităţi şi/sau funcţionalitate deficitară.
Astfel, IMM-urile şi Întreprinderile mici cu capitalizare de piaţă medie vor putea beneficia de credite de până la 15 ani pentru finanţarea următoarelor categorii de investiţii: Investiţii verzi (atenuare schimbări climatice, adaptare la schimbările climatice, tranziţia la economia circulară, investiţii legate de impactul asupra mediului şi managementul durabil al resurselor naturale, protecţia şi refacerea biodiversităţii şi ecosistemelor); Investiţii verzi în agricultură şi silvicultură; Investiţii în servicii de accesibilitate socială.
Datorită participării FEI la riscul de credit, condiţiile de creditare (dobânzi, avans, cerinţe de garanţii suplimentare, etc) sunt mai avantajoase decât cele standard.
BRD – Groupe Societe Generale operează o reţea de 389 de unităţi. Activele totale ale băncii erau, la finalul lunii iunie 2024, de 83,6 miliarde lei.
BRD face parte din Grupul Societe Generale, unul dintre cele mai importante grupuri de servicii financiare din Europa şi un jucător important în economie de peste 160 de ani. Grupul are 126.000 de angajaţi în 65 de ţări şi 25 de milioane de clienţi în întreaga lume şi este construit pe trei linii de business complementare: retail banking în Franţa, global banking şi soluţii pentru investitori, retail banking internaţional, servicii de mobilitate şi leasing.