Breton: UE nu a reînnoit contractul cu AstraZeneca după luna iunie. ”Vom vedea” dacă o vom face

Uniune Europeană nu a reînnoit pentru moment contractul pentru furnizarea vaccinurilor împotriva COVID-19 cu AstraZeneca după luna iunie, a precizat duminică comisarul european Thierry Breton, la o zi după anunţul unui nou contract semnat de UE cu Pfizer, informează AFP.
AGERPRES - lun, 10 mai 2021, 08:48
Breton: UE nu a reînnoit contractul cu AstraZeneca după luna iunie. ''Vom vedea'' dacă o vom face

”Nu am reînnoit contractul (cu AstraZeneca) dincolo de luna iunie. Vom vedea, urmărim ce se întâmplă”, a declarat comisarul european pentru piaţa internă, în cadrul unei intervenţii pentru postul de radio France Inter/France Info.

După ce realizatorii au reluat subiectul pentru a afla dacă nesemnarea unui nou contract în acest moment semnifică încetarea definitivă de a mai primi vaccinuri AstraZeneca, Breton a lăsat să planeze îndoiala.

”Nu s-a făcut încă, aşteptaţi”, a spus acesta. ”Am început” reînnoirile de contract cu Pfizer/BioNTech, dar ”vor mai fi şi altele”, spus acesta.

”Am început cu Pfizer întrucât suntem pe cale să lucrăm la a doua fază, la vaccinurile de generaţia a doua”, a precizat acesta.

Este vorba despre ”a crea condiţii înaintea altor” state pentru continuarea programului de vaccinare, a mai spus acesta.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat sâmbătă că Uniunea Europeană a încheiat un nou contract cu BioNTech-Pfizer, pentru achiziţia a 1,8 miliarde de doze de vaccin anti-COVID-19.

„Vor urma alte contracte şi alte tehnologii de vaccinuri”, a adăugat ea.

Contractul cu laboratoarele german şi american, care colaborează pentru producţia vaccinurilor anti-COVID-19, prevede noi livrări începând din acest an şi până în 2023.

UE mizează în special pe vaccinuri de tip ARN mesager, cum sunt cele de la BioNTech/Pfizer şi de la compania americană Moderna, tehnologie considerată mai eficace împotriva variantelor „sud-africană” şi „braziliană” a noului tip de coronavirus.

Vaccinul produs de AstraZeneca, care utilizează o tehnologie mai tradiţională, s-a confruntat în schimb cu întârzieri foarte mari la livrare, ceea ce a determinat UE să introducă o acţiune în justiţie împotriva companiei suedezo-britanice. UE şi AstraZeneca urmează să fie audiate pe 26 mai de un tribunal din Bruxelles în acest dosar.

Cazuri rare de tromboze asociate cu administrarea serului AstraZeneca au dus, pe de altă parte, la o restricţionare a utilizării vaccinului în diferite ţări.

AstraZeneca a produs un vaccin ”foarte interesant” şi ”foarte bun”, a mai spus Thierry Breton.

”Are mai ales beneficiul că poate fi utilizat în condiţii logistice şi de temperatură” mai flexibile decât celelalte vaccinuri, a mai spus acesta.

Te-ar mai putea interesa și
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea transporturilor maritime internaţionale şi a ordinii internaţionale, a......
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece ...
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr (în echivalent zahăr rafinat) au fost mai mari în 2023, faţă de anul ...