Brexit: Am realizat progrese, dar mai sunt încă multe de făcut – Tusk

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a anunţat, în noaptea de joi spre vineri, progrese în negocierile cu Londra asupra menţinerii Marii Britanii în UE şi evitarea unui 'Brexit', dar a subliniat că 'mai sunt încă multe de făcut'.
Economica.net - vin, 19 feb. 2016, 05:19
Brexit: Am realizat progrese, dar mai sunt încă multe de făcut - Tusk

‘Pentru moment, pot spune doar că am făcut unele progrese, dar mai sunt încă multe de făcut’, a declarat Tusk jurnaliştilor, după prima zi a unui summit european decisiv la Bruxelles, notează AFP.

La rândul său, premierul spaniol Mariano Rajoy s-a declarat optimist cu privire la şansele unui compromis.

‘Eu cred că lucrurile merg bine. Sper că vom avea un acord mâine (vineri)’, a declarat Rajoy jurnaliştilor.

Renzi este mai puţin optimist decât înainte asupra unui acord MB-UE

Prim-ministrul italian Matteo Renzi a declarat vineri că este mai puţin optimist decât înainte asupra unui acord al Uniunii Europene privind noi termeni de apartenenţă pentru Marea Britanie, după câţiva paşi înapoi în prima zi a summitului european de la Bruxelles, informează Reuters.

Exprimându-se în faţa reporterilor vineri dimineaţa devreme după mai multe ore de dezbateri în legătură cu cererile de reformă ale Marii Britanii şi criza migraţiei în UE, Renzi a explicat că s-au făcut ‘câţiva paşi timizi înainte asupra migraţiei’, dar şi ‘câţiva paşi înapoi în legătură cu acordul cu Regatul Unit’.

‘Sunt mereu încrezător, dar un pic mai puţin optimist decât atunci când am sosit’, a adăugat el, întrebat dacă încă crede că ar fi posibil un acord cu Marea Britanie vineri, notează Reuters.

După declaraţiile în faţa presei, Tusk şi preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker s-au dus la o întâlnire trilaterală cu prim-ministrul britanic David Cameron.

Donald Tusk urmează de asemenea să se întâlnească cu preşedintele francez Francois Hollande, prim-ministrul belgian Charles Michel şi şeful guvernului ceh Bohuslav Sobotka.

De asemenea, este prevăzută o întâlnire bilaterală între Hollande şi premierul britanic, mai notează France Presse.

Franţa se opune oricărui veto al Londrei în ceea ce priveşte guvernanţa economică, reglementarea serviciilor financiare şi consolidarea zonei euro, Marea Britanie nefăcând parte din această zonă.

Printre altele, preşedintele Consiliului European Donald Tusk a anunţat organizarea unei ‘întâlniri speciale’ cu Turcia la începutul lunii martie, după ce a reiterat importanţa unei acţiuni comune cu Ankara pentru a răspunde la criza migraţiei în UE.

‘Ne propunem să organizăm o întâlnire specială cu Turcia la începutul lunii martie’, a declarat el, după mai mult de şase ore de discuţii asupra crizei migraţiei la summitul european de la Bruxelles.

‘Înainte de această reuniune, erau cei care se îndoiau de necesitatea de a rezolva problema crizei refugiaţilor împreună cu Turcia… Am confirmat că nu există alternativă la o bună, inteligentă şi înţeleaptă cooperare cu Turcia’, a subliniat la rândul său preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

În joc este aplicarea ‘planului de acţiune’ încheiat în octombrie anul trecut între Turcia şi UE, cu scopul de a opri fluxul de migranţi din Turcia spre Grecia, fie prin îmbunătăţirea monitorizării frontierelor sau gestionarea la faţa locului a fluxului de refugiaţi.

Şefii de stat şi de guvern din cele 28 de ţări au reafirmat de asemenea ‘unanim’ că ‘abordarea trebuie să fie europeană’ şi că măsurile luate ‘de unii singuri nu sunt recomandate’, potrivit lui Juncker.

Cei doi lideri nu au menţionat anume Austria, notează France Presse. Dar decizia Vienei de a impune cote zilnice de intrare pe teritoriul austriac solicitanţilor de azil şi migranţilor în tranzit ‘a surprins’ unele ţări, în special cele situate pe ruta migratorie a Balcanilor, potrivit cancelarului german Angela Merkel.

‘Decizia austriacă subliniază urgenţa de a reuşi’, a pledat dna Merkel.

Omologul ei austriac, Werner Faymann, chiar a aprobat concluziile summitului, potrivit lui Merkel.

‘O soluţie europeană nu înseamnă numai deciziile luate la Bruxelles, ci de asemenea deciziile luate în fiecare capitală. Noi trebuie să le acceptăm, dar în acelaşi timp ar trebui să căutăm să ameliorăm coordonarea între aceste decizii’, a pledat Tusk.

‘Sper că după ce am văzut că toate statele membre au adoptat această abordare, ca la următoarele noastre întâlniri să avansăm cu mai mult curaj spre soluţiile prezentate în ultimele luni’, a declarat la rândul său Jean-Claude Juncker.

Summitul european propriu-zis va fi reluat vineri la 10.00 GMT.

Te-ar mai putea interesa și
Vânzările de vehicule electrice au crescut luna trecută în Marea Britanie la cea mai mare pondere din ultimii doi ani
Vânzările de vehicule electrice au crescut luna trecută în Marea Britanie la cea mai mare pondere din ultimii doi ani
Aproape una din trei maşini înmatriculate luna trecută în Marea Britanie a fost complet electrică, producătorii auto continuând să reducă preţurile vehiculelor electrice (EV), pentru a......
Cinci români, în calificări la turneul de tenis Australian Open
Cinci români, în calificări la turneul de tenis Australian Open
Cinci jucători români de tenis, patru la feminin şi unul la masculin, vor evolua în calificările la simplu pentru tablourile ...
Republica Moldova și-a dublat capacitatea instalată în fotovoltaic, într-un an. Prosumatorii sunt și aici foarte activi
Republica Moldova și-a dublat capacitatea instalată în fotovoltaic, într-un an. Prosumatorii sunt și aici foarte activi
Moldova și-a extins capacitatea fotovoltaică la 344 MW la 30 septembrie 2024, în creștere de la 185 MW în 2023, potrivit ...
Temperaturi de până la 17 grade în România, în săptămâna de Bobotează
Temperaturi de până la 17 grade în România, în săptămâna de Bobotează
Vremea se va încălzi la nivelul întregii ţări începând de luni, astfel încât valorile termice se vor situa peste ...