”Cei 27 au căzut de acord să accepte cererea Regatului Unit pentru o amânare flexibilă a Brexitului până la 31 ianuarie 2020”, a indicat Tusk pe Twitter.
El a precizat că această decizie va fi formalizată printr-o procedură scrisă.
Propunerea care a fost dezbătută prevede o amânare a Brexitului până la 31 ianuarie 2020, dar cu posibilitatea ca Regatul Unit să iasă din UE de la 1 decembrie 2019 sau de la 1 ianuarie 2020 în caz de ratificare a acordului înainte de aceste termene.
Deputaţii britanici urmează să supună la vot, luni după-amiază, o moţiune a premierului Boris Johnson care propune organizarea de alegeri anticipate pe 12 decembrie. Liderul conservator speră ca până la acea dată să obţină adoptarea în parlament a textelor necesare pentru punerea în aplicare a acordului de Brexit convenit în urmă cu zece zile la Bruxelles.
Toate ţările UE au convenit săptămâna trecută asupra necesităţii unei a treia amânări a Brexitului pentru a evita o ieşire nereglementată şi s-au pus de acord să ia o decizie asupra subiectului prin procedură scrisă, fără a fi necesară convocarea unui summit.
Londra a făcut un pas suplimentar duminică în direcţia unui scrutin anticipat, două partide de opoziţie avansând o propunere în acest sens, condiţionată de o amânare a Brexitului până la sfârşitul lui ianuarie.
La peste trei ani de la referendumul în care britanicii au votat în proporţie de 52% pentru părăsirea Uniunii Europene, deputaţii britanici au aprobat în principiu, pe 22 octombrie, acordul încheiat de UE cu premierul britanic Boris Johnson, dar a respins calendarul de marş forţat pe care acesta dorea să-l impună legislativului.
Regatul Unit trebuia iniţial să părăsească UE pe 29 martie 2019, o dată-limită amânată deja în două rânduri, mai întâi până la 12 aprilie şi apoi până la 31 octombrie, ora 23:00 GMT.