Brexit: Chiar dacă britanicii ar decide să rămână în UE, acordul din februarie nu se va mai aplica – PPE

Economica.net
29 06. 2016
brexit_and_business_15022600

‘Astăzi, şefii de stat şi de guvern (din PPE) au explicat cum va avea Brexitul consecinţe asupra unei ţări sau alteia. Am avut o discuţie aprofundată pe acest subiect (…) Am avut o poziţie practic unanimă despre cum vom merge mai departe în cazul Brexitului’, a afirmat Daul, la o întâlnire cu un grup de ziarişti.

Întrebat dacă poziţia ‘practic unanimă’, în loc de ‘unanimă’, a fost determinată de vreun vot împotrivă sau de vreo abţinere, eventual a premierului ungar Viktor Orban, Daul a explicat faptul că la summiturile PPE nu există voturi. ‘Cel care nu este de acord, o spune. Viktor Orban nu a spus că nu este de acord. El a fost aici astăzi, a fost foarte calm, foarte înţelept’, a apreciat preşedintele PPE.

Referindu-se la evoluţiile ce pot rezulta în urma referendumului britanic, Daul a subliniat că trebuie acordată atenţia cuvenită la ceea ce se întâmplă pe pieţele financiare. El a menţionat că, şi dacă Marea Britanie s-ar răzgândi şi ar decide să rămână în UE, referendumul din 23 iunie va avea un impact, şi anume că ‘acest vot a anulat pentru Marea Britanie toate avantajele pe care le-a negociat până în prezent’. ‘Indiferent că este vorba de avantaje bugetare sau altceva, orice avantaje. Iar acum ei sunt o ţară printre cele 27, aşadar o a 28-a ţară dacă vor spune că vor să rămână’ a indicat Daul, subliniind de asemenea că această opinie a fost împărtăşită de participanţii la summitul PPE.

Prin acordul încheiat în luna februarie, în schimbul susţinerii rămânerii în UE în timpul campaniei premergătoare referendumului din 23 iunie, liderii europeni i-au făcut premierului David Cameron o serie de concesii, cele mai importante fiind promisiunea că Marea Britanie va fi exceptată de la participarea la o ‘Uniune tot mai strânsă’ şi aşa-numita ‘frână de urgenţă’, respectiv posibilitatea de a suspenda timp de patru ani ajutoarele sociale pentru imigranţii comunitari nou-veniţi.

Pe de altă parte, Daul a declarat că la summitul PPE s-a discutat şi despre solicitările privind demisia preşedinţilor Comisiei Europene şi Consiliului European, Jean-Claude Juncker şi Donald Tusk, ca urmare a rezultatului referendumului britanic. Preşedintele PPE a exclus posibilitatea ca vreunul dintre cei doi să-şi dea demisia. El a invocat faptul că Juncker şi Tusk reprezintă instituţii şi ‘nu putem demite instituţii europene’. ‘Ştiţi că eu nu reacţionez niciodată la aşa ceva. Câinii latră, caravana trece’, a mai spus Daul tot despre cererile legate de demisia celor doi preşedinţi.

Joseph Daul a admis totuşi că după referendumul britanic Uniunea Europeană are nevoie de un proces de reflecţie, precizând că la summitul PPE de marţi s-a discutat şi despre ‘ce putem oferi, care sunt temele pe care trebuie să le evidenţiem la nivelul Europei, la nivelul cetăţeanului european şi a căror funcţionare o putem îmbunătăţi’. ‘Un dosar este imigraţia, cum o putem gestiona mai bine, pentru că imigraţia nu s-a terminat, cum putem asigura mai bine securitatea concetăţenilor noştri, toate celelalte dosare, cercetarea, dezvoltarea’, a enumerat Daul. El a mai precizat că una dintre temele Congresului PPE din 2017 va fi viitorul Europei.