Curtea Supremă a Marii Britanii va hotărî în următoarele două săptămâni dacă guvernul de la Londra poate activa articolul 50 al Tratatului de la Lisabona fără a avea nevoie de aprobare parlamentară.
La începutul lunii noiembrie, Înalta Curte de la Londra a decis că guvernul trebuie să obţină acordul parlamentului pentru declanşarea oficială a ‘divorţului’ de Uniunea Europeană. Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a estimat că, dacă decizia Înaltei Curţi de la Londra va fi menţinută de Curtea Supremă, ea va face necesară votarea unei legi de către ambele camere legislative.
Potrivit unor surse apropiate acestui dosar, citate de The Guardian, mai mulţi miniştri britanici au lăsat de înţeles că se aşteaptă ca decizia Înaltei Curţi de la Londra să fie confirmată de Curtea Supremă şi, în această eventualitate, au elaborat cel puţin două versiuni ale unei legi care va fi prezentată parlamentului spre aprobare.
Miniştri respectivi au afirmat, totuşi, că speră ca decizia Curţii Supreme să îi permită premierului Theresa May să prezinte un scurt proiect de lege sau moţiune, concentrat pe articolul 50, pentru a face dificilă amendarea actului normativ respectiv de către parlamentari.
Oponenţii guvernului în această bătălie juridică susţin că activarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona ar anula legea britanică din 1972 care a deschis calea aderării Marii Britanii la UE.