În opinia ministrului britanic, cele 27 de state membre rămase în UE vor avea de câştigat de pe urma unui Brexit gradual.
Londra urmează să lanseze până la finalul lui 2017 un proces de negocieri, care ar urma să dureze doi ani, cu Uniunea Europeană în vederea ieşirii Marii Britanii din blocul comunitar, însă Comisia Europeană a anunţat că doreşte ca negocierile respective să se încheie până în octombrie 2018.
Hammond, unul dintre principalii susţinători ai aşa-numitului ‘soft Brexit’, a declarat că Marea Britanie ar avea de câştigat de pe urma unui acord privind perioada de tranziţie până la părăsirea efectivă a UE.
”Putem ajunge la o situaţie în care avem o tranziţie numai dacă există o convergenţă de opinii ale celor două părţi ale negocierilor”, a avertizat Philip Hammond.
El a reafirmat faptul că viitoarele controale din Marea Britanie asupra fluxului de lucrători veniţi din UE nu trebuie să ducă la scăderea ofertei de personal calificat necesar companiilor britanice. ”Nu mă pot gândi la vreo circumstanţă în care am folosi acest sistem pentru a reduce oferta de lucrători cu pregătire înaltă, bine plătiţi”, a explicat ministrul britanic de finanţe.
Guvernul premierului Theresa May a promis să lanseze procedura de ‘divorţ’ de UE până la finalul lui martie 2017. Partenerii săi europeni au exclus însă începerea oricăror negocieri înainte de invocarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, care guvernează modalitatea de ieşire a unei ţări membre din UE.