Printre reformele cerute de premier în schimbul campaniei sale pentru menţinerea Marii Britanii în UE, la referendumul prevăzut până la finalul lui 2017, cea mai problematică se referă la privarea de alocaţii sociale a imigranţilor din celelalte state comunitare în primii lor patru ani de şedere în această ţară.
‘Până acum, noi nu am auzit nicio contrapropunere, nu am auzit nicio sugestie alternativă care ar produce acelaşi efect pe o cale diferită. Însă am indicat foarte clar că, dacă unii ar avea alte idei eficiente în acest dosar foarte important pentru britanici, suntem absolut pregătiţi să-i ascultăm şi (…) să dialogăm cu ei”, a declarat Hammond, la sosirea la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE).
Downing Street a dezminţit duminică informaţiile din presa britanică potrivit cărora premierul Cameron ar fi dispus la concesii în acest dosar, principalul punct de divergenţe în discuţiile începute cu Uniunea.
La summitul ce va avea loc joi şi vineri la Bruxelles, liderii europeni urmează să ia în discuţie propunerile înaintate de David Cameron.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, speră să obţină în februarie 2016 un acord care să satisfacă solicitările premierului conservator, astfel încât acesta să susţină, în campania pentru referendum, menţinerea Marii Britanii în blocul comunitar.