Liderii ţărilor membre trebuie să decidă vineri dacă Londra a făcut ‘progrese suficiente’ în clarificarea a trei aspecte esenţiale ale Brexitului – ‘factura divorţului’ dintre Marea Britanie şi UE, frontiera între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord şi drepturile cetăţenilor europeni în Marea Britanie post-Brexit.
”Sunt încrezător că vom putea ajunge într-un punct unde liderii UE pot decide trecerea la faza a doua a negocierilor”, a declarat marţi ministrul de externe estonian Sven Mikser, înaintea unei reuniuni cu omologii săi din UE consacrate pregătirii Summitului european din 14-15 decembrie.
Omologul său german, Michael Roth, s-a declarat la rândul său ‘destul de optimist’, dar a sugerat că tratativele privind viitoarele relaţii comerciale între UE şi Londra nu pot începe înaintea Consiliului European din martie 2018.
Comisia Europeană a recomandat vineri trecerea imediată la faza a doua a negocierilor cu privire la ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.
Executivul comunitar, care conduce negocierile pentru Brexit în numele celorlalte 27 de state ale Uniunii, a estimat că s-au înregistrat ‘progrese suficiente’ cu privire la termenii ‘divorţului’ de Marea Britanie, deschizând calea pentru faza a doua a negocierilor referitoare la viitorul relaţiei dintre UE şi Londra.
Şefa executivului de la Londra, Theresa May, a precizat că nu va exista o frontieră fizică – care ar presupune puncte de control şi controale vamale – între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, subiectul cel mai spinos al negocierilor de săptămâna trecută, şi că Acordul din Vinerea Mare, referitor la procesul de pace din Irlanda de Nord, va fi menţinut.