Brexit: Negocierile UE-Londra privind relaţiile viitoare nu au avansat semnificativ

Economica.net
21 08. 2020
brexit_111111113456543_08691500
”Cei care sperau ca negocierile să avanseze rapid în această săptămână vor fi dezamăgiţi. Şi din păcate şi eu sunt dezamăgit şi îngrijorat, dar şi surprins”, a spus Barnier într-o conferinţă de presă la finalul unei noi runde de tratative intense.

”Negociatorii britanici nu au arătat dorinţă reală de a avansa în chestiuni de importanţă fundamentală pentru Uniunea Europeană şi acest lucru în pofida flexibilităţii pe care am manifestat-o în ultimele luni”, a adăugat reprezentantul blocului comunitar.

De partea sa, şeful echipei de negociere britanice, David Frost, a afirmat că nu va fi uşor de ajuns la un acord între Londra şi Bruxelles privitor la relaţiile post-Brexit.

”Acordul încă este posibil şi acesta este obiectivul nostru, dar este clar că nu va fi uşor de realizat. Am avut discuţii utile în această săptămână, dar sunt doar mici progrese”, a menţionat Frost într-o declaraţie.

Negocierile între Bruxelles şi Londra avansează anevoios şi ambele părţi s-au plâns de lipsa unor progrese consistente. Principalele divergenţe privesc solicitarea Bruxellesului ca în schimbul unui acord de liber schimb fără cote şi taxe vamale Regatul Unit să aplice în continuare unele dintre normele blocului comunitar pentru a evita o posibilă concurenţă neloială din partea britanicilor pe piaţa europeană, şi dosarul pescuitului.

Bruxellesul doreşte un acord extins care să includă norme ale UE privind concurenţa, mediul sau fiscalitatea, în timp ce Londra ar vrea doar un acord clasic de comerţ liber.

Negocierile dintre Regatul Unit şi UE privind relaţia lor post-Brexit vor continua până pe 2 octombrie, înaintea unui summit la care liderii statelor membre UE speră să valideze un acord cu Londra.

Premierul britanic Boris Johnson a respins posibilitatea unei prelungiri a perioadei de tranziţie post-Brexit, care se încheie pe 31 decembrie, Regatul Unit continuând să aplice până atunci regulile UE. Dacă până la finalul acestei perioade nu se va încheia un acord, relaţiile economice dintre UE şi Regatul Unit vor fi supuse exclusiv regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului.