”Prim-ministrul nu va cere o amânare lungă. Este justificat să se acorde puţin mai mult timp parlamentului pentru a se pune de acord asupra unei soluţii”, a declarat o sursă din Downing Street.
Informaţia nu a fost confirmată de cabinetul şefei executivului britanic.
Marţi, purtătorul de cuvânt al Theresei May indicase că lidera conservatoare îi va ”scrie lui Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, pe subiectul extinderii articolului 50 al Tratatului privind Uniunea europeană, în virtutea căruia data Brexit-ului a fost fixată pentru 29 martie”.
În absenţa amânării, singurul scenariu rămâne cel al unui ‘divorţ’ brutal între Regatul Unit şi UE, acordul de retragere încheiat de negociatorii britanici şi europeni fiind deja respins de două ori de legislativul de la Londra.
Executivul britanic poate solicita o scurtă amânare a datei Brexit-ului, până în iunie, în încercarea de a evita un ‘divorţ’ fără acord, fără însă a putea evita participarea Regatului Unit la alegerile pentru noul Parlament European, care va începe să funcţioneze din iulie.
Dacă Londra cere o amânare dincolo de luna iunie, Regatul Unit va trebui să participe la alegerile europene, organizate în 23-26 mai. Bruxellesul a anunţat deja că o amânare va trebui să fie justificată temeinic de britanici.
În orice caz, o schimbare a datei Brexit-ului va trebui să fie acceptată în unanimitate de celelalte 27 de ţări membre şi aprobată de cele două camere ale legislativului britanic.
Negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a spus marţi seară că orice amânare a Brexit-ului va avea costuri economice şi politice pentru UE, care trebuie să fie bine cântărite în raport cu potenţialele beneficii.