Schimburile comerciale post-Brexit între Marea Britanie şi provincia Irlanda de Nord sunt guvernate de articolul 16 (Protocolul privind Irlanda de Nord) al Acordului de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, cunoscut şi ca Acordul Brexit. Acest protocol a fost conceput pentru a proteja principiile Acordului din Vinerea Mare din 1998 şi pentru a păstra deschisă frontiera dintre Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord prin menţinerea regiunii în interiorul pieţei unice a UE, scrie Agerpres
.
Mai mulţi politicieni nord-irlandezi au cerut însă renunţarea la acest protocol pe motiv că, în scopul protejării pieţei unice europene, el creează bariere comerciale între provincie şi restul Regatului Unit.
”Acest protocol este rezultatul unor negocieri îndelungate şi complexe. Înclin să spun că protocolul este soluţia şi nu problema”, a declarat Joao Vale de Almeida pentru postul de radio BBC.
”Cei care se opun astăzi protocolului nu prezintă nicio alternativă pentru că în realitate nu există (niciuna)”, a adăugat reprezentantul UE.
Premierul britanic Boris Johnson a afirmat vineri că decizia guvernului britanic de a suspenda părţi ale Protocolului privind Irlanda de Nord, din cadrul Acordului Brexit, a fost legală şi corectă.
Londra a extins în mod unilateral perioada de graţie pentru controalele asupra importurilor de produse alimentare din Marea Britanie în provincia Irlanda de Nord, hotărâre care încalcă termenii Acordului Brexit.