Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat în ajunul referendumului că nu va exista ‘niciun fel de nouă negociere cu Londra’ la capătul scrutinului. ‘Afară înseamnă afară’, a spus el.
Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, şi-a exprimat temerea de repercusiunile filosofice ale unui Brexit pentru întregul Occident.’În calitate de istoric, mă tem că un Brexit ar putea marca nu numai începutul distrugerii UE, ci şi a civilizaţiei occidentale’, a declarat el.
Premierul britanic David Cameron şi-a asumat un risc enorm, aprobând în 2013 acest referendum care a creat o ruptură în partidul său conservator. După scrutinul de joi seara, mai mult de 80 de deputaţi din partidul său, care au făcut campanie pentru Brexit, i-au cerut să rămână în funcţie oricare ar fi rezultatul scrutinului. Dar pentru fostul ministru conservator al justiţiei, Ken Clarke, aceasta nu este decât praf în ochi: ‘Primul ministru nu va putea să se menţină mai mult de 30 de secunde dacă pierde referendumul’, a pronosticat el.
Preşedintele Băncii Centrale Americane (FED), Janet Yellen, a avertizat în această săptămână asupra ‘repercusiunilor economice importante’ în SUA în caz de Brexit. Un vot în favoarea Brexit ar putea iniţia ‘o perioadă de volatilitate asupra pieţelor financiare care ar putea avea un impact negativ asupra condiţiilor financiare şi asupra perspectivelor economice americane’, a avertizat ea în cursul audierii bianuale în faţa unei Comisii a Congresului.
La rândul său, Fondul Monetar Internaţional (FMI) avertizează asupra ‘unui risc important pentru economia mondială’. Marii bancheri din G7 se tem de un ‘şoc’.
Potrivit unui studiu prezentat în mai de Trezoreria britanică, părăsirea UE ar provoca ‘un şoc imediat şi violent’ în Marea Britanie şi ar afecta creşterea sa economică. Analiza prevede două scenarii dacă alegătorii se declară în favoarea Brexit: ‘un scenariu şoc’ în care Produsul Naţionat Brut ar pierde 3,6% în raport cu previziunile pe doi ani şi un ‘scenariu de şoc violent’ unde pierderea ar fi de 6%.
Miliardarul american George Soros a avertizat în această săptămână împotriva unei posibile ‘vineri negre’ în caz de Brexit, deja anticipând o devalorizare cu cel puţin 15% a lirei sterline. Vineri, în cursul nopţii, în timp ce Brexit era în uşor avans în rezultate, lira sterlină se devalorizase la cel mai scăzut nivel din 1985 în faţa dolarului, potrivit agenţiei financiare Bloomberg.