Brexit: UE este gata să ofere concesii cu privire la „backstop”, afirmă Michel Barnier
Michel Barnier a precizat că ştie că în Marea Britanie circulă impresia greşită că acest mecanism ar putea fi o capcană care să ţină ţara legată de Uniunea Europeană, dar a insistat că nu este cazul.
El a dat asigurări că Bruxellesul este gata să ofere noi garanţii, asigurări şi clarificări că nu ar urma să fie vorba decât de o aplicare temporară a controversatului mecanism.
În virtutea clauzei de „backstop”, Regatul Unit s-a angajat să rămână în uniunea vamală europeană şi Irlanda de Nord să rămână aliniată anumitor norme ale pieţei unice europene până când s-ar ajunge la o înţelegere mai bună care să evite reapariţia unei „frontiere dure” între Irlanda şi Irlanda de Nord. Conform acordului convenit între Londra şi Bruxelles, această clauză poate fi anulată numai prin acordul părţilor, ceea ce înseamnă că Regatul Unit nu ar putea ieşi din blocul comunitar fără acordul Uniunii Europene.
Premierul britanic Theresa May a acceptat anul trecut această clauză pentru a debloca negocierile cu UE intrate la un moment dat în impas, dar prevederea privind „backstop-ul” a condus la respingerea acordului în parlamentul de la Londra, deputaţii britanici eurosceptici considerând că ea riscă să menţină Regatul Unit pe termen nedefinit în uniunea vamală europeană. Deputaţii britanici vor supune din nou la vot acordul de retragere la 12 martie, cu puţin mai mult de două săptămâni înainte de data prevăzută pentru ieşirea Regatului din Uniune, 29 martie.
Michel Barnier a menţionat că totuşi Uniunea Europeană nu-i va permite Marii Britanii o limită de timp sau dreptul unilateral de retragere. El a mai adăugat că statele membre ale UE sunt deschise în mod condiţionat faţă de o amânare a Brexitului, dar vor să ştie care ar fi beneficiile unei astfel de amânări.