Britanicii se vor pronunta pe 23 iunie, într-un referendum, cu privire la oportunitatea parasirii Uniunii Europene de catre Marea Britanie, una dintre cele mai importante decizii ale tarii în ultimele decenii.
Într-un interviu acordat postului public de televiziune PBS, Jacob Lew a apreciat ca, în ceea ce priveste schimburile comerciale si relatiile economice, repercusiunile unui Brexit ar fi resimtite la nivel mondial. ‘Nu cred ca va fi unul bun pentru economia europeana sau britanica si nici pentru economia mondiala. Într-o lume în care unul din lucrurile care influenteaza economia este incertitudinea cu privire la riscurile geopolitice… este clar ca daca exista un nivel ridicat de incertitudine acesta are consecinte economice’, a declarat oficialul american.
Potrivit celui mai recent sondaj de opinie realizat de agentia Ipsos MORI, diferenta dintre cei care sustin ramânerea Marii Britanii în interiorul Uniunii Europene si cei care se opun acestui scenariu s-a redus fata de luna trecuta. Astfel, 49% din britanici sprijina mentinerea tarii lor în UE, în timp ce iesirea Marii Britanii din forul comunitar (Brexit) este sustinuta de 41% din britanici.
Un sondaj similar realizat în februarie arata ca 54% din britanici sustineau ramânerea tarii în UE, iar 36% se opuneau acestei posibilitati.