Berna are termen până în februarie 2017 pentru a transpune în practică rezultatele referendumului din 2014, cu caracter obligatoriu, privind limitarea afluxului de imigranţi în Elveţia, unde un sfert din populaţie o reprezintă deja străinii.
Elveţia trebuie să negocieze o soluţie de compromis cu Bruxellesul, care a insistat că nu poate tolera nici un impediment faţă de libertatea de circulaţie a persoanelor prevăzută în acordurile bilaterale. Negocierile au fost suspendate până la referendumul din 23 iunie din Regatul Unit.
Într-un interviu la televiziunea elveţiană SRF difuzat marţi, Burkhalter a afirmat că Berna a convenit cu ţările mari din UE să demareze negocieri intense imediat după referendumul din 23 iunie, în scopul de a se ajunge la un acord în această vară care să poată fi prezentat în parlament.
Dacă Marea Britanie va decide totuşi să iasă din blocul comunitar, UE ar trebui să fie preocupată de consecinţele deciziei. ”Va fi o problemă, deoarece, dacă UE face din aceste discuţii o prioritate, va fi greu pentru noi să găsim o soluţie”, a mai spus şeful diplomaţiei elveţiene.
Aplicarea unor măsuri unilaterale de frânare a imigraţiei ar putea submina o serie de acorduri economice bilaterale dintre Elveţia şi blocul comunitar, ce includ libera circulaţie şi care pot rămâne sau pot cădea împreună.
Guvernul elveţian estimează că pierderea acordurilor cu UE ar putea determina o reducere a randamentului cu circa 7% din PIB până în 2035. Reprezentanţi de seamă ai mediului de afaceri au indicat, de asemenea, că le va fi mai greu să găsească personal calificat.