Brexit: Un acord între UE şi Marea Britanie trebuie să fie încheiat până în octombrie 2018 – Michel Barnier

Un acord cu Londra privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE) trebuie să fie încheiat până în octombrie 2018, a afirmat marţi, la Bruxelles, negociatorul-şef al Comisiei Europene pentru Brexit, Michel Barnier, în prima sa conferinţă de presă în această calitate, transmit Reuters şi AFP.
Economica.net - mar, 06 dec. 2016, 11:28
Brexit: Un acord între UE şi Marea Britanie trebuie să fie încheiat până în octombrie 2018 - Michel Barnier

”Dacă Regatul Unit notifică până la finalul lui martie 2017 Consiliul European, se poate spune că negocierile ar putea începe după câteva săptămâni şi că un acord trebuie să fie încheiat până în octombrie 2018”, pentru a permite desfăşurarea procedurii până la alegerile europene din 2019, a explicat Barnier.

”În general, avem mai puţin de 18 luni pentru a negocia”, a subliniat reprezentantul CE, care a repetat, în engleză şi franceză, că Uniunea Europeană este pregătită să primească notificarea din partea Londrei privind intenţia Marii Britanii de retragere din blocul comunitar. El a accentuat însă că nicio negociere nu va avea loc înaintea primirii de către Bruxelles a notificării respective şi că este greu de imaginat o perioadă de tranziţie atât timp cât Londra nu a transmis care sunt aşteptările sale.

Până în prezent, Michel Barnier s-a consultat cu celelalte 27 de state membre ale UE pentru a cunoaşte poziţia acestora cu privire la termenii Brexitului.

De asemenea, Barnier a avut pe 21 noiembrie o întrevedere cu ministrul britanic pentru Brexit, David Davis. El a insistat că a fost vorba doar despre o ‘întâlnire de curtoazie’, insistând că negocierile cu Londra nu vor începe înaintea lansării oficiale a procedurii de retragere a Marii Britanii din blocul comunitar.

Reprezentantul CE a subliniat că un stat situat în afara Uniunii Europene nu poate avea niciodată aceleaşi drepturi şi beneficii ca unul membru şi a estimat că un model pe care Marea Britanie l-ar putea urma după ieşirea din UE este cel norvegian. Norvegia are acces la piaţa internă a UE, dar participarea ei are loc cu contribuţii de la bugetul naţional.

Te-ar mai putea interesa și
Cum vrea să-l păcălească Meloni pe Trump. Italia şi alte ţări din NATO caută modalităţi de a atenua impactul creşterii cheltueilor pentru apărare – comentariu Reuters
Cum vrea să-l păcălească Meloni pe Trump. Italia şi alte ţări din NATO caută modalităţi de a atenua impactul creşterii ...
Italia şi alte ţări din NATO au convenit să îşi crească semnificativ cheltuielile pentru apărare în următorul deceniu, dar guvernul condus de Giorgia Meloni caută deja modalităţi de......
Impozit pentru fier vechi. Ce se schimbă şi cum va fi colectat – Noile măsuri fiscal-bugetare
Impozit pentru fier vechi. Ce se schimbă şi cum va fi colectat – Noile măsuri fiscal-bugetare
În proiectul de modificare a Legii Codului Fiscal se prevede includerea veniturilor de orice fel, în bani sau natură, ...
Dezvoltatorul spaniol Hercesa investește peste 20 de milioane de euro în Vivenda Prime, un bloc cu 105 apartamente
Dezvoltatorul spaniol Hercesa investește peste 20 de milioane de euro în Vivenda Prime, un bloc cu 105 apartamente
Hercesa România anunță lansarea vânzărilor la cel mai nou proiect rezidențial al companiei, Vivenda Prime, lângă ...
Ce se întâmplă atunci când loteria EuroMillions atinge fondul maxim de premiere
Ce se întâmplă atunci când loteria EuroMillions atinge fondul maxim de premiere
Toată suflarea jucătorilor la loto va fi cu ochii pe loteria EuroMillions pe 20 iunie, când este „obligatoriu” să ...