Brexitul ajută New York-ul să devină principalul centru financiar global, depăşind Londra
Participanţii la studiu, care îşi desfăşoară activitatea în Marea Britanie, SUA, Hong Kong, Irlanda, Singapore şi Luxemburg, au fost întrebaţi unde cred că se află principalul centru financiar global. Puţin peste 50% din respondenţi au declarat că în prezent văd New York-ul ca fiind cel mai mare centru financiar al lumii, în creştere cu 10% faţă de 2018, în timp ce 36% văd Londra ca lider, în scădere cu 17% faţă de anul trecut.
„Brexitul a provocat anul trecut multe incertitudini privind evoluţia economiei britanice, acum s-a ajuns la o criză de amploare. În viitor, ne aşteptăm totuşi la o difuzie a influenţei: 12% din respondenţi au declarat că până în 2024 se aşteaptă ca principalul centru financiar global să fie Hong Kong”, se arată în raportul Duff & Phelps.
Compania apreciază că o evoluţie bună o au şi o serie de centre financiare din UE, cum ar fi Dublin, Frankfurt şi Luxemburg, care beneficiază de declinul Londrei.
Analiştii avertizează că rolul Londrei de centru financiar mondial este în pericol dacă divorţul Marii Britanii de UE va duce la pierderea capacităţii băncilor britanice de a-şi deservi clienţii din Europa. Marile bănci americane vând şi ele produse şi servicii în UE prin subsidiarele de la Londra, însă aşa-numitul drept de paşaport ar putea să nu fie prelungit după Brexit.
Principalele destinaţii considerate favorite pentru bancherii care caută o nouă bază de operaţiuni în UE sunt Frankfurt, Dublin, Amsterdam, Luxemburg, München şi Paris.