Potrivit datelor studiului, Marea Britanie rămâne în continuare una dintre cele mai vizitate ţări din lume, Londra ocupând locul al doilea la nivel global ca destinaţie turistică preferată.
Deşi Brexitul a schimbat perspectivele investitorilor globali şi a atras după sine incertitudine în ceea ce priveşte viitoarele investiţii în Marea Britanie, există multe semne pozitive. Anglia deţine un precendent puternic în ceea ce priveşte investiţiile străine directe, care au înregistrat o creştere constantă începând cu 2013. Acestea au crescut de la aproximativ 800 de proiecte în 2013 la 1.000 de proiecte în 2015. La nivel european, numărul proiectelor de investiţii a crescut de la 3.000 în 2013, la 4.000 în 2015. Acest fapt se datorează cotei impozitului pe profit din Marea Britanie (20%), printre cele mai mici din lume, care se estimează că va scădea până la 17%, până în 2020. Din acest motiv, investiţiile străine par să continue indiferent de contextul politic cauzat de Brexit, se menţionează în raport.
Investitorii chinezi şi-au crescut activitatea externă în 2016, mai ales din cauza devalorizării yenului, cu aproape 10%, începând cu luna august 2015. Investiţiile au atins valoarea de 9,4 miliarde de dolari, în noiembrie 2016. Principalele zone pentru investiţii au fost Manhattan, Londra, San Francisco şi Chicago.
Lipsa oportunităţilor de investiţii locale, anticiparea unei devalorizări continue a yenului şi dorinţa de a construi un brand global pentru activele hoteliere îi vor determina pe investitorii chinezi să investească şi mai mult în piaţa de hoteluri în 2017.
Analiza inteligentă a datelor transformă modul în care companiile din domeniul ospitalităţii abordează tranzacţiile financiare, inclusiv modul în care identifică tendinţele din piaţă, acordă asistenţa în identificarea ţintelor şi în îmbunătăţirea abordării legate de evaluarea unei tranzacţii.
În cadrul departamentelor de gestionare a veniturilor, companiile pot fructifica acum date provenite dintr-o multitudine de surse, incluzând comportamente de căutare online, trafic aerian, vânzări ale competiţiei şi rezervări viitoare pentru o mai bună previzionare a cererii şi o optimizare a tarifării.
EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 230.000 de angajaţi în peste 700 de birouri din 150 de ţări şi venituri de aproximativ 29,6 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2016.
Cei peste 700 de angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri către companii multinaţionale şi locale.