„Programul Rabla funcţionează din 2005. Până astăzi am reuşit să scoatem din circulaţie peste 600.000 de autovehicule vechi şi poluante. În opinia mea, este un program care trebuie să funcţioneze şi legislaţia prevede un program multianual. Suntem în anul din mijloc al programului, deci anul următor este anul care va închide programul 2017-2019, dar acesta va continua”, a dat asigurări Brezuică.
Potrivit acestuia, în prezent mai sunt disponibile în jur de 9.000 de tichete din ediţia a doua a programului Rabla Clasic, în condiţiile în care anul acesta a fost alocat un buget record raportat la ultimii ani, emiţându-se circa 50.000 de tichete.
„Anul acesta a fost un buget record raportat la ultimii ani, undeva la 50.000 de tichete. La momentul actual, mai sunt în jur de 9.000 de tichete, deci doritorii pot merge în continuare până la sfârşitul anului să acceseze programul Rabla Clasic. Avem ca scop scoaterea din parcul auto naţional a autovehiculelor vechi şi poluante şi înlocuirea cu altele noi şi prietenoase cu mediul, mă refer aici la norma de poluare Euro 6. Bonificaţia este de 6.500 de lei, dar se pot adăuga bonusuri extra, ajungând la 2.000 de euro. Bonusurile sunt raportate la emisia de carbon a autovehiculelor noi”, a precizat şeful AFM.
Ediţia cu numărul 15 a Programului „Rabla” a demarat în data de 15 martie 2018, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru cele juridice, cu două luni mai devreme faţă de sesiunea din 2017, bugetul alocat fiind de 253 de milioane lei. Anul trecut, Programul „Rabla” (cu extensiile Clasic şi Plus) a beneficiat de o alocare în valoare de 205 milioane de lei, inclusiv cu suplimentarea de 25 de milioane lei din timpul anului.
La începutul lunii septembrie, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, anunţa că bugetul AFM va fi suplimentat cu suma de 200 de milioane de lei pentru partea a doua a Programului „Rabla Clasic” pentru aproximativ 30.000 de maşini noi. Potrivit acesteia, prin cele 30.000 de noi prime de casare se ajunge la un total de 50.000 de prime acordate în acest an pentru achiziţia de maşini noi, iar Guvernul intenţionează să menţină şi în anul următor acest număr de prime de casare acordate prin Rabla Clasic, aproape dublu faţă de media alocărilor din ultimii doi ani.
Pe de altă parte, Programul „Rabla” va avea o componentă destinată persoanelor juridice, iar în acest caz instituţiile interesate pot solicita prin cererea de finanţare cel mult echivalentul în lei al sumei de 200.000 euro (sau 100.000 euro, dacă activează în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri) la momentul depunerii dosarului de acceptare.