BRI: Marile bănci şi-au redus deficitul de capital până la 15 miliarde de euro

Economica.net
11 09. 2014
bundles_of_euro_banknotes_close_up_03365cs_u_01866600

Banca Reglementelor Internaţionale (BRI), denumită şi banca centrală a băncilor centrale din întreaga lume, a estimat joi că cele mai mari 102 bănci din întreaga lume aveau la finele lunii decembrie 2013 un deficit de 15,1 miliarde de euro (20 de miliarde de euro) pentru a ajunge la un nivel de capital common equity de 7%, comparativ cu un deficit de 57,5 miliarde de euro cu şase luni mai devreme. BRI precizează că în urmă cu trei ani deficitul de capital al marilor bănci era estimat la 374 miliarde de euro.

BRI precizează că cea mai mare parte din deficitul de capital se regăseşte la băncile europene, primele 42 de bănci europene având nevoie de 11,6 miliarde de euro pentru a ajunge la un nivel de capitalizare de 7%, în scădere semnificativă totuşi faţă de un deficit de 36,3 miliarde de euro cu şase luni mai devreme.

De asemenea, BRI susţine că nivelul de capital common equity al marilor bănci din lume era la 10,2% din activele ponderate la risc la finele lunii decembrie, în creştere faţă de 9,5% la finele lunii iunie 2013.

BRI monitorizează modul în care băncile sunt pregătite să facă faţă tranziţiei la implementarea noilor norme de capital, care sunt introduse treptat între 2013 şi 2019, şi publică un raport semestrial în acest sens.

Fondată în anul 1930, Banca Reglementelor Internaţionale este cea mai veche instituţie financiară internaţională. BRI este contraparte pentru tranzacţiile financiare derulate de băncile centrale.

În plus, BRI serveşte şi ca forum pentru facilitarea schimburilor de opinii între instituţiile de emisiune monetară şi drept centru de cercetare economică şi monetară. De asemenea, BRI acţionează, printre altele, şi ca agent sau mandatar pentru operaţiunile financiare internaţionale.