BRI, considerată ‘banca centrală a băncilor centrale’, susţine că după ce băncile şi-au consolidat rezervele de capital a venit timpul să se concentreze şi pe profitabilitate. În acest sens, dobânzile reduse, creşterea economică anemică şi înmulţirea creditelor neperformante obligă băncile să găsească alte modalităţi de majorare a veniturilor consideră BRI.
„Va fi vital să fie reduse capacităţile excesive. Un indicator al posibilei supracapacităţi îl reprezintă densitatea de sucursale bancare”, se arată în raportul anual al BRI.
Băncile din Europa au început deja să ia măsuri în acest sens. Deutsche Bank şi Santander sunt ultimele mari bănci europene care recent au anunţat că vor reduce în mod semnificativ reţeaua de sucursale.
Cifrele din raportul BRI arată că numărul de sucursale bancare la 100.000 de adulţi în Spania şi Italia este de 60 până la 70, comparativ cu mai puţin de 40 în Japonia şi SUA.
Comentarii venite de la BRI sunt similare cu cele ale organismelor europene de reglementare care susţin că Europa este „suprabancarizată”, ceea ce sugerează că băncile ar trebui să se consolideze mai repede pentru a rezolva problema profitabilităţii reduse.
Fondată în anul 1930, Banca Reglementelor Internaţionale este cea mai veche instituţie financiară internaţională. BRI este contraparte pentru tranzacţiile financiare derulate de băncile centrale. În plus, BRI serveşte şi ca forum pentru facilitarea schimburilor de opinii între instituţiile de emisiune monetară şi drept centru de cercetare economică şi monetară. De asemenea, BRI acţionează, printre altele, şi ca agent sau mandatar pentru operaţiunile financiare internaţionale.