Brico Depot: Cum vor reuşi britanicii să fie lideri cu depozite în loc de magazine şi gamă limitată de produse

BRICO DEPOT  S-au deschis primele două magazine Brico Depot din România, urmare a tranzacţiei prin care lanţul de magazine de bricolaj Bricostore a trecut în portofoliul britanicilor de la Kingfisher, cel mai mare retailer de profil din Europa. ECONOMICA.NET vă spune ce s-a schimbat.  
Alina Stanciu - joi, 13 mart. 2014, 13:18
Brico Depot: Cum vor reuşi britanicii să fie lideri cu depozite în loc de magazine şi gamă limitată de produse

BRICO DEPOT Compania britanică de bricolaj Kingfisher a deschis pe 14 martie, sub brandul Brico Depot,  primele sale două magazine din România, în urma preluării celor 15 bunităţi Bricostore de la compania franceză Bresson. Este vorba despre unităţile Pantelimon şi Orhideea din Bucureşti care s-au transformat în cele aproximativ două luni de când au fost închise pentru reamenajări în adevărate „depozite” de marfă în care clienţii sunt invitaţi să îşi aleagă produsele. 

CATALOGUL BRICO DEPOT aici

Un nou concept în România

De altfel, conform oficialilor companiei, redeschiderea fostelor magazine Bricostore sub un alt nume presupune de fapt intrarea pe piaţa de profil a unui nou concept, ce se vrea atractiv prin diferenţierea faţă de concurenţă, dar şi prin politica de preţuri mici „în fiecare zi”. „Odată cu deschiderea celor două magazine se încheie prima etapă a procesului de transformare a lanţului Bricostore. Venim cu un concept nou pentru piaţa din România unde protagoniştii au modele care se aseamănă între ele. Toţi concurenţii declară că au preţurile mici, dar la Brico Depot am terminat cu politica preţurilor promoţionale acre îi descumpănesc pe consumatori. La  noi nu există promoţii, există preţuri mici în fiecare zi”, a declarat Patrick Papot, directorul general delegat al Brico Depot România.

Acesta a explicat că motivul „preţurilor mici în fiecare zi” constă în tipul de organizare al magazinelor, dar şi a faptului că, în cazul lor, stocurile de marfă sunt extrem de mari. „Tipul nostru de organizare ne permite să oferim preţuri mici zilnic fără a face rabat de la calitatea produselor”, spune managerul companiei.

„Arivaj” cu minimum 15% mai ieftin  

În cazul Brico Depot, promoţiile tradiţionale sunt înlocuite de aşa numitele produse „arivaj”. Este vorba despre acele mărfuri care nu se regăsesc în gama permanentă a retailerului şi care sunt comercializate la preţuri cu cel puţin 15% mai mici faţă de comnpetiţie în anumite momente şi în limita unor stocuri disponibile. În medie, în magazin vor fi în permanenţă în jur de 150 de produse de acest gen, care vor fi comunicate prin pliante distribuite regulat. „Rolul acestor produse este dinamizarea ofertei comerciale şi creşterea atractivităţii, pentru că permite clienţilor să achiziţioneze la preţuri mici produse care în general sunt prea scumpe”, susţine Papot.

Mai puţine produse, design de depozit

Una dintre caracteristicile conceptului Brico Depot se referă la numărul limitat de produse. Retailerul va comercializa 12.000 de produse, faţă de 30.000 cât existau în magazinele Bricostore. Spre exemplu, au renunţat complet la gama de produse de grădinărit.  În schimb, au păstrat aceleaşi game, oferta fiind organizată ţinând cont de trei poli de interes : materiale de construcţii, amenajări interioare şi partea tehnică cu unelte necesare activităţilor de construcţii. „Conceptul Brico Depot presupune simplitatea ofertei care se regăseşte în cantităţi industriale. Oferta noastră actuală s-a bazat pe analiza istoricului de vânzări a Bricostore, astfel că la noi nu există produse inutile „, a explicat Papot, potrivit căruia mare parte dintre furnizorii Bricostore au fost preluaţi de Brico Depot. Majoritatea sunt din România. 

Magazinele  Brico Depot oferă produse ce aparţin unor branduri celebre, dar au şi marcă proprie. Momentan, sigurul brand privat din magazine este Magnusson, sub care sunt comercializate 143 de tipuri de scule şi unelte.

În ceea ce priveşte designul, magazinele Bricostore arată mai mult ca un depozit, având în vedere cantitatea de marfă disponibilă imediat clienţilor pentru autoservire. Mai mult, există multă marfă depozitată şi în parcarea magazinului de unde clienţii chiar pot cumpăra.  În acest sens, există camioane cu marfă de unde clienţii îşi pot achiziţiona marfa dorită. Plata se face acolo cash sau cu cardul. ” Când vorbim despre Brico Depot vorbim despre depozite, nu despre magazine. Sunt puncte de vânzare bine organizate în care produsele sunt uşor accesibile clienţilor”, susţine Papot.

Citeşte şi 

Mâine se deschid primele magazine Brico Depot din România. Vezi catalogul cu preţuri şi imagini din magazin

Au concediat 300 de oameni

Având în vedere numărul redus de articole, dar şi modul de organizare creat astfel încât consumatorul să îşi ridice singur produsele de pe raft, magazinele Brico Depot vor avea un număr mai mic de angajaţi faţă de Bricostore. În medie, vorbim de 62 de persoane pe magazin . Compania a concediat deja aproximativ 300 de persoane. „În momentul de faţă avem 1.100 de angajaţi în magazine şi în sediul central (faţă de aproximativ 1400 anul trecut n.red).Prin transformarea celor două magazine numărul angajaţilor a mai scăzut. Am redefinit numărul de angajaţi perm magazin. pe viitor, nu vor mai exista disponibilizări”, au declarat oficialii companiei.

Deschid de la 7 dimineaţa

Tot ca parte a conceptului, magazinele Brico Depot se vor deschide  în timpul săptămânii începând cu 7 dimineaţa şi vor avea program până la ora 21, pentru a veni astfel în întâmpinarea nevoilor profesioniştilor în domeniu. „Vrem ca Brico Depot să fie un punct de referinţă pentru meseriaşi şi profesionişti”, a explicat directorul companiei potrivit căruia lanţul de depozite se adresează şi amatorilor.

De asemenea, printre serviciile oferite de companie se mai numără montajul, dar compania a renunţat la cursurile oferite gratuit clienţilor pe care le oferă Bricostore.

Vor 50 de magazine

 Retailerul britanic are în plan pentru România un lanţ de 50 de depozite şi poziţia de lider de piaţă. Cele 13 unităţi preluate de la Bricostore şi care nu au fost încă rebranduite se vor remodela pe parcursul a aproximativ doi ani. „Nu am stabilit încă ce magazin va urma”, susţin oficialii companiei. De asemeneam nu am fixat momentul exact  în care vom finaliza procesul de rebranding. Va fi într-o marjă de 2 ani”, a spus Papot. În ceea ce priveşte modalitatea de expansiune, directorul companiei susţine că nu exclud nicio variantă: poate fi prin achiziţii sau investiţii greenfield. Compania nu a anunţat însă ce target de vânzări are.

Alte modele de business

Brandul Brico Depot vine în România după ce, acum aproape trei ani, francezii de la Leroy Merlin au deschis primul magazin din România, printr-o investiţie greenfield. Francezii s-au promovat atunci prin magazinul „care reinventează preţurile mici”, iar printre punctele forte, de diferenţiere au menţionat designul magazinului, faptul că produsele se văd într-o manieră diferită, diversitatea produselor,că au încercat să abordeze toate stilurile şi puterile de cumpărare, cel mai mic preţ de pe piaţă.

Citeşte şi 

Revoluţia Brico Depot se apropie. Ce şanse are cel mai mare lanţ european de bricolaj în România

Brico Dépôt este unul dintre brandurile grupului Kingfisher plc, cel mai mare retailer european de produse pentru amenajarea locuințelor şi al treilea la nivel mondial. Kingfisher numără astăzi peste 1.080 de magazine în 9 țări din Europa și în China, înregistrând vânzări de aproximativ 11 mld. Lire sterline. Principalele sale branduri sunt B&Q, Castorama, Brico Dépôt și Screwfix. Kingfisher mai deţine 50% din acțiunile rețelei Koçtas, alături de grupul turc Koç, cât și 21% din Hornbach, liderul german în distribuirea de articole de bricolaj.

Brico Dépôt este prezent în Franța și Spania cu peste 147 de depozite, şi în România cu 15 puncte de vânzare.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...