Britanicii de la Catalyst Capital au făcut exit-ul din România și au vândut proiectele logistice către liderul pieței, dezvoltarorul CTP
Caatalyst Capital a vândut patru parcuri logistice către dezvoltatorul CTP, potrivit surselor Economica.net. Este vorba de două proprietăți din Timișoara, una din Arad și cealaltă din Caransebeș. Valoarea totală a tranzacției este de 23 de milioane de euro.
În 2008, britanicii au anunțat achiziția a două parcuri logistice la Timișoara și Arad, dezvoltate de către italienii de la Incontro Prefabbricati. Fondul a plătit atunci 25 de milioane de euro pentru un portofoliu de centre de distribuție și logistice cu o suprafață închiriabilă de 54.200 de mp. Achiziția a făcut parte din fondul WCC Europe de 200 de milioane de euro.
Catalyst Capital are în administrare active cu o valoare de 1,7 miliarde de lire sterline și are birouri la Londra, Paris, Frankfurt și Varșovia.
Pentru acest an, CTP își propune să finalizeze depozite cu o suprafață totală de 300.000 de mp, în urma unor investiții de 200 de milioane de euro.
În martie 2021 CTP avea aproximativ 1 milion de mp în dezvoltare, din care 62% sunt deja pre-închiriați. Planurile companiei sunt de a ajunge la un portofoliu de 10 milioane de mp suprafață totală închiriabilă până în 2023. Compania s-a listat luna trecută pe Bursa de la Amsterdan.
CTP a încheiat 2020 cu un stoc de 5,9 milioane de mp de spații de depozitare și venituri din chirii de 344 de milioane de euro. Profitul înainte de taxe a fost de 290 de milioane de euro și este prezent în șapte țări din regiune.
Volum dublu de închirieri în primul trimestru
Piața logistică își continuă avântul înregistrat anul trecut. Companiile au închiriat depozite de 200.000 de mp în primul trimestru din 2021, dublu față aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor recente ale Cushmna & Wakefiled Echinox.
Bucureștiul a atras aproape 60% din volumul tranzacționat, o activitate importantă fiind observată și în Timișoara, Pitești (câte 10% din volumul tranzacționat) sau Brașov (7%).
În prezent, dezvoltatorii au în construcție spații noi cu o suprafață cumulată de peste 450.000 de mp. Bucureștiul este cea mai activă piață. În jurul Capitalei sunt concentrate aproape 55% din noile spații aflate în construcţie. Alte piețe active sunt cele de la Cluj-Napoca, Timișoara și Brașov, trei dintre cele mai importante piețe logistice regionale, alături de Craiova, unde va fi construit un nou centru logistic pentru Profi.
Fotografie de CHUTTERSNAP pe Unsplash