Retailerul britanic Kingfisher, care a preluat în 2013 cele 15 magazine Bricostore din România, a schimbat strategia prin care urmează să transforme toate unităţile cumpărate în „depozite” Brico Depot. Dacă până acum englezii au preferat să închidă vechile magazine, pentru a le remodela şi redeschide sub brandul Brico Depot, pentru ultimele şase magazine Bricostore din provincie s-a decis ca schimbările să se facă cu porţile deschise. „Se remodelează cu magazinul deschis. Există zone ale magazinelor unde clienţii nu au acces, iar marfa de acolo a fost mutată în zona centrală a magazinului”, au declarat pentru ECONOMICA.NET surse din cadrul magazinului din Brăila.
„Magazinul este deschis şi nu se va închide. Se remodelează pe departamente”, au povestit pentru ECONOMICA.NET reprezentanţi ai magazinului Bricostore Focşani.
Situaţia este similară şi în cazul celorlate unităţi Bricostore din provincie, respectiv Drobeta Turnu Severin, Constanţa, Suceava, Călăraşi.
În ceea ce priveşte magazinul din zona Băneasa din Capitală, acesta nu a intrat încă în procesul de rebranding. Surse din piaţă susţin că managementul companiei nu a luat încă o decizie fermă cu privire la această unitate, care nu se potriveşte conceptului Brico Depot. Ar exista astfel posibilitatea vânzării spaţiului comercial sau închirierii unei părţi a acestuia, pe modelul folosit şi în cazul unităţilor deja rebranduite.
Până în momentul de faţă, Kingfisher a rebranduit 8 magazine Bricostore, dintre care două (Pantelimon şi Orhideea) într-o primă fază, în martie 2014, iar alte şase ( Militari, Ploieşti, Piteşti, Arad, Braşov şi Oradea) pe 17 octombrie 2014. Ulterior, compania a anunţat că a decis să închirieze spațiile libere din magazinele remodelate. Aceasta în contextul în care conceptul Brico Depot presupune magazine mai mici decât cele Bricostore. De asemenea, compania a anunţat că rămâne la planul iniţial în ceea ce priveşte planul de expansiune pe plan local : 40-50 de unități în viitor. „Brico Dépôt continuă procesul de transformare în lunile urmatoare, iar în prezent este în căutare de parteneriate prin care să își optimizeze activele”, transmitea compania, pe 31 octombrie, printr-un comunicat.
Mai puţine produse, design de depozit
Una dintre caracteristicile conceptului Brico Depot se referă la numărul limitat de produse. Retailerul va comercializa 12.000 de produse, faţă de 30.000 cât existau în magazinele Bricostore. Spre exemplu, britanicii au renunţat la gama de produse de grădinărit. În schimb, au păstrat restul de game, oferta fiind organizată ţinând cont de trei poli de interes: materiale de construcţii, amenajări interioare şi partea tehnică cu unelte necesare activităţilor de construcţii. Mare parte dintre furnizorii Bricostore au fost preluaţi de Brico Depot. Majoritatea sunt din România.
Întrebaţi de ECONOMICA.NET despre situaţia magazinelor Bricostore, oficialii Kingfisher nu au oferit niciun comentariu, până la ora publicării acestui text.
Grupul britanic Kingfisher a raportat în primul semestru al anului fiscal 2014 (februarie – august) vânzări de 42 de milioane de lire sterline (aproximativ 52 mil. euro) pe piaţa locală şi pierderi de 6 milioane de lire (circa 7,4 mil. euro), potrivit raportului financiar. „Bicostore România, companie cumpărată în trimestrul doi al anului financiar 2013/2014, a realizat vânzări de 42 de milioane de lire sterline. Pierderea de şase milioane de lire sterline include costurile de transformare a magazinelor în formatul Brico Depot, unităţi care performează mai bine decât în vechiul format”, se arată în raport. Potrivit datelor Ministerului de Finanţe, în 2013, Bricostore România a raportat o cifră de afaceri de 144 mil. euro.