Brokerii: Impozitarea câştigului pe fiecare tranzacţie omoară piaţa

Economica.net
22 05. 2012
bvb555_88861600_37570300

Potrivit unui proiect de modificare a Codului Fiscal, investitorii vor fi scutiţi de la depunerea declaraţiilor fiscale trimestriale şi de la plata trimestrială a impozitului pe profit, însă este introdusă reţinerea unui impozit anticipat de 16% pe fiecare tranzacţie în profit.

Intermediarii vor determina şi câştigul sau pierderile înregistrate de client într-un an.

Totodată, brokerii şi administratorii de fonduri vor fi obligaţi să îşi informeze în scris clienţii cu privire la profitul sau pierderea înregistrată, precum şi impozitul calculat şi reţinut ca plată anticipată, pentru tranzacţiile efectuate în cursul anului, până în ultima zi a lunii februarie a anului curent, pentru anul care s-a încheiat, explică Mediafax.

Conform sistemului actual de colectare a impozitului, fiecare investitor pe piaţa de capital este obligat să calculeze, să declare trimestrial câştigul acumulat şi să plătească, tot trimestrial, impozitul aferent.

O altă declaraţie este depusă pentru înregul an, în baza acesteia urmând să se realizeze regularizarea.

„Propunerea din proiectul de Cod Fiscal, de a reţine la sursă 16% la fiecare tranzacţie realizată în câştig, omoară piaţa de capital prin diminuarea numărului de investitori şi reducerea rulajelor bursiere“, susţin oficialii casei de brokeraj Tradeville, care se declară împotriva plăţii anticipate a impozitului asupra câştigului din tranzactii pe piata de capital.

Ceea ce propune Ministerului Finanţelor Publice „este mai dăunător decat decat varianta actuala de impozitare, cu consecinţe dezastruoase asupra dezvoltării pieţei, pentru că sunt ăndepărtaţi investitorii activi“, a spus Victor Stănilă, purtătorul de cuvânt al  casei de brokeraj Tradeville, pentru ECONOMICA.NET.

„Investitorii vor prefera să vândă în pierdere decât să crediteze statul. Sunt de aşteptat noi scăderi de preţuri, pentru că mulţi vor fi mai dispuşi să vândă în pierdere şi să nu se întoarcă în piaţă, decât să crediteze statul contând că, la reglarea conturilor, li s-ar înapoia impozitele pe câştigurile temporare“, explică, pentru ECONOMICA.NET, Mihai Mureşian, directorul de tranzacţii al casei de brokeraj Intercapital Invest, efectele proiectului noului cod fiscal.

Tradeville a realizat o simulare a efectelor noii propuneri asupra clientilor sai, pornind de la datele inregistrate in 2011 asupra carora a fost aplicata o cota de impozitare de 16% pe fiecare tranzactie castigatoare.

„In urma unei analize a tranzactiilor derulate prin Tradeville, se poate constata ca se poate ajunge pana la situatii tragice in care valoarea impozitului pe care l-ar plati anticipat depaseste valoarea portofoliului, ceea ce inseamna ca exista riscul ca unii investitori ar putea ramane fara bani de investit“, spune Victor Stănilă pentru ECONOMICA.NET.

În exemplul dat de Tradeville, un investitor care a realizat anul trecut tranzactii in castig de 67.398 lei, dar tot anul trecut a inregistrat pierderi de 62.245 lei, conform noii propuneri de impozitare ar plati statului 10.784 lei anticipat, in conditiile in care in sistemul actual are de platit numai 824 lei.

Declaraţiile trimestriale au fost introduse în iulie 2010, când a fost adus la acelaşi nivel şi impozitul pe profit la 16% indiferent de perioada de deţinere a titlurilor. Anterior, investitorii plăteau impozit de 16% numai dacă titlurile erau vândute în mai puţin de un an, iar dacă păstrau titlurile în portofoliu peste un an, se achita doar 1% din câştig.

Totodată, brokerii reţineau o cotă anticipată de impozit 1% pentru fiecare tranzacţie.

După iulie 2010, când au fost introduse declaraţiile trimestriale şi a fost adus la acelaşi nivel impozitul pe profit la 16% indiferent de perioada de deţinere a titlurilor, rulajele pe bursă au scăzut aproape la jumătate. Lichiditatea a mai revenit pe creştere doar de la finalul lunii ianuarie 2011, când a fost listat Fondul Proprietatea, care i-a stimulat pe investitori să fie mai activi la tranzacţionare.

Directorul general al SSIF Broker, Grigore Chiş, consideră că reţinerea anticipată a unei cote de 16% este o aberaţie şi spune că cea mai bună metodă de colectare a impozitului era cea de dinainte de iulie 2010.

„Ne pun să plătim anticipat 16% pe tranzacţii fără să vadă dacă este profit sau pierdere pe an. Dacă eu am un portofoliu de 200.000 de lei şi sunt un speculator înrăit pot face profit de 400.000 de lei şi apoi în alte tranzacţii pot să pierd cei 400.000 de lei. Deci, la final de an eu aş fi pe zero, însă statul îmi ia impozit anticipat 64.000 de lei pentru profitul acela de 400.000 de lei, urmând să mi-i dea peste doi ani”, a afirmat Chiş, citat de Mediafax.

Deşi renunţarea la declaraţiile trimestriale este un pas înainte pentru bursă, efectele sale sunt umbrite de propunerea de reţinerea a impozitului anticipat, o piedică pentru investitori care va duce la scăderea a rulajelor, şi aşa reduse, crede preşedintele Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC), Dumitru Beze.

„O astfel de propunere ne dovedeşte încă odată că cei care ajung să scrie legi în România nu au nicio înţelegere a realităţii economice, pentru că oricine ar fi făcut măcar o tranzacţie pe bursă în viaţa lui sau ar fi avut decenţa să întrebe nu ar fi propus o astfel de măsură care poate duce la scăderea vizibilă a rulajelor de la bursă“, spune Beze, citat de Mediafax.

Potrivit reprezentantului APIC, „este de neconceput ca şi Codul Fiscal să fie schimbat politic. Acum câteva luni toţi actorii pieţei de capital împreună cu specialiştii tehnici din Ministerul Finanţelor şi cu acceptul FMI am semnat o înţelegere prin care puteau fi aduşi de zece ori mai mulţi bani la buget decât această măsură care nu numai că nu va aduce încasări semnificative la buget, dar şi contribuie covârşitor ca România să aibă o bursă cu un rulaj de sub 1 milion de euro zilnic în anii ce vor urma. Sperăm ca împreună cu ceilalţi reprezentanţi ai pieţei de capital să explicăm efectele acestei măsuri şi să reuşim să modificăm această propunere”, a afirmat Beze, citat de Mediafax.

 

Compromisul

Noile prevederi ale Codului fiscal sunt, în parte, şi rezultatul presiunilor pentru eliminarea raportărilor trimestriale de către investitori. Administratorii de fonduri mutuale au avut dificultăţi fără precedent cu investitorii în acestea din cauza drumurilor dese şi inutile la fisc. Asociaţia Administratorilor de Fonduri face de mai bine de un an demersuri pentru ca calcularea, reţinerea şi virarea impozuitului să se facă de către intermediari.

Reţinerea la sursă şi eliminarea declaraţiilor trimestriale sunt îmbunătăţiri aduse Codului Fiscal, deoarece este redusă birocraţia şi clienţii fondurilor de investiţii nu mai trebuie să meargă de cinci ori pe an la administraţiile financiare, potrivit directorului general al BT Asset Management, Radu Hanga,.

„Dacă ne uitam în zona de fonduri de investiţii, 99% din clienţi sunt pe fondurile monetare şi cele de obligaţiuni, pentru aceştia cel mai important este simplificarea sistemului birocratic. La 10.000 de lei investiţi câştigi 400 lei în prezent, din care impozitul este de 60 lei. Nu ai prefera să fie reţinut la sursă decât să faci cinci drumuri pe an la Finanţe? Cei care vor investiţii în fondurile mai riscante nu sunt clienţi ca cei care investesc direct în piaţă, se uită pe termen mai lung şi au mai puţine operaţiuni”, a afirmat Hanga.

În vreme ce un investitor la bursa poate face numeroase tranzacţii zilnic, frecvenţa tranzacţiilor cu titlurile fondurile mutuale este mult mai redusă.