„Nu mi se pare imposibilă o alianţă cu LSE (London Stock Exchange, n.r) şi, mai degrabă, o văd mai avantajoasă decât una cu Bursa din Viena”, a declarat astăzi Dan Paul la o conferinţă a Asociaţiei Brokerilor (AB).
„Dacă ar fi să joc fotbal, mi-ar plăcea să joc în Liga Campionilor şi nu într-o divizie inferioară, la Manchester United, şi nu la Rapid Viena”, a adăugat preşedintele AB, care este şi membru în consiliul de administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Pe de altă parte, „colaborarea Bursei din Londra , cu BVB ar putea accelera listările companiilor de stat la Bucureşti”, a explicat ulterior Dan Paul, pentru ECONOMICA.NET.
Ca urmare a colaborării BVB – LSE, în circa doi ani, România ar putea fi promovată din categoria pieţelor de capital „de frontieră” în cea a celor „emergente”.
Valoarea tranzacţiilor pe pieţele emergente este de o mie de ori mai mare decât pe cele „de frontieră”, potrivit oficalului bursei.
„Astfel companiile listate la BVB ar atrage mai mult atenţia marilor investitori insituţionali, preţul acţiunilor va creşte, statul ar câştiga mai mult din ofertele publice, iar oficialii guvernamentali vor avea un motiv în plus să decidă noi listări ale companiilor de stat”, a mai spus preşedintele Asociaţiei Brokerilor.
Bursa din Londra are în plan lansarea unor variante locale ale celebrului indice indice FTSE (Footsie) din care să facă parte companiile româneşti listate la BVB. Noi indici din familia Footsie ar spori vizibilitatea pieţei autohtone.
Perspective
O eventuală preluare a Bursei din Bucureşti este, însă, legal imposibilă, deocamdată, pentru că legea limitează la 5% deţinerea de acţiuni de către un investitor.
„Asociaţia Brokerilor a pledat deja pentru eliminarea acestui prag”, a spus Dan Paul.
Chestiunea fuziunii cu burse mai mari nu este de actualitate, în opinia personală a lui Stere Farmache, fostul preşedinte al BVB şi acum membrual consiliului de administraţie.
„Mai întâi să ne dezvoltăm , ca urmare a listărilor statului şi apoi, când vom avea un cuvânt mai greu de spus, vom vedea”, a declarat Stere Farmache, dorind să clarifice poziţia sa în legătură cu temerile că o eventuală fuziunje dintre bursele din Viena şi Varşovia ar pune în dificultate pe cea din Bucureşti.
Mai mult, „nu am văzut progrese remarcabile ale burselor preluate de Bursa din Viena la Praga, Budapesta şi Ljubljana, după momentul fuziunii”, a mai spus Stere Farmache.