Brokerii au făcut profit din alte asigurări decât RCA. Ponderea ei a scăzut cu 4% în primul semestru 2018

În prima jumătate din 2018, gradul de intermediere din piața de brokeraj a scăzut cu 1%, marcat în primul rând de scăderea ponderii polițelor RCA cu 4% în total prime de asigurări generale intermediate. Vânzarea mai multor polițe CASCO, property și de asigurări agricole a condus însă la majorarea profitului obținut de brokeri. Astfel, ponderea brokerilor care au obținut profit a crescut de la 68,84% în 2017 la 77% în primul semestru din 2018. La niovelul întregii pieţe, valoarea primelor brute subscrise este exact la acelaşi nivel cu anul trecut, de 5,04 miliarde de lei.
Gabriela Ţinteanu - mar, 25 sept. 2018, 18:41
Brokerii au făcut profit din alte asigurări decât RCA. Ponderea ei a scăzut cu 4% în primul semestru 2018

Potrivit ultimelor date colectate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), gradul de intermediere în rândul brokerilor de asigurare a scăzut în primul semestru din 2018 cu circa un procent faţă de aceeaşi perioadă din 2017, de la 63,01% la 61,93%. În schimb, volumul de prime intermediate a rămas aproape constant, 3,123 miliarde lei în 2018 faţă de 3,178 miliarde lei în 2017. Din cele peste 3,123 miliarde de lei prime de asigurare intermediate de piața de brokeraj, 75,84% au fost asigurări generale (în scădere cu două puncte procentuale față de 2017), iar restul asigurări de viață.

Scăderea gradului de intermediere se datorează în principal scăderii ponderii RCA în volumul total al primelor intermediate de brokerii de asigurare. Astfel, ponderea clasei X de asigurări, poliţele RCA, a scăzut în semestrul I din 2018 cu 4% faţă de aceeaşi perioadă din 2017, de la 58,20% la 54,27%. Surse din piaţa de asigurări spun că această scădere se datorează în principal poliţelor RCA încheiate pe o lună, tarifelor preferenţiale negociate de transportatori, dar şi valorii în scădere ale poliţelor RCA per total.

Cu toate acestea, gradul de intermediere a fost salvat de creşterea ponderii poliţelor CASCO, property şi chiar a asigurărilor agricole în volumul total al primelor intermediate. Astfel, ponderea poliţelor CASCO a crescut de la 21,18% în semestrul I din 2017 la 22,83% în semestrul I 2018, în timp ce asigurările property au crescut de la 8,48% la 9,20%.

Un alt segment de asigurare care a înregistrat creştere este cel al asigurărilor de viaţă, de la 77,66% în semestrul I din 2017 la 10,56% în semestrul I 2018. Cu toate acestea, surse din piața asigurărilor spun că aici este vorba de o creștere artificială, generată de mutarea activității de încheiere de polițe de asigurare de viață de la NN Asigurări la brokerul de asigurare deținut de aceasta.

Cu toate acestea, ponderea intermediarilor care au obţinut profit din total intermediari a crescut de la 68,84% în 2017 la 77% în prima jumătate a anului 2018. După cum au explicat unii jucători din piaţă, majorarea profitului s-a datorat vânzării unor poliţe cu adaos comercial mai mare, gen poliţele property şi agricole. Totuşi şi majorarea comisioanelor de intermediere oferite de unii asigurători pare să aibă un rol.

De asemenea, ponderea primelor intermediate de primii zece brokeri de asigurare din piaţă a fost de 45,40%, fapt care arată existenţa unei pieţe concurenţiale pe zona de intermedeiere şi a preţurilor practicate de aceasta.

Cifrele fac parte din informarea privind evoluția pieței asigurărilor în semestrul I al anului 2018 realizată de ASF. Societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF au subscris, în primul semestru al anului 2018, prime brute în valoare de 5,04 miliarde lei, din care 79% reprezintă prime brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale (3,97 miliarde lei), iar 21% sunt prime aferente asigurărilor de viață (1,07 miliarde lei). Şi în primul semestru din 2017, societăţile de asigurare autorizate au inregistrat un total al primelor brute subscrise (PBS) tot de 5,04 miliarde de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...