Brokerii mari, cu milioane de clienți șoferi, avertizează: RCA cumpărat direct online înseamnă asumarea răspunderii de către asigurat
Cristian Bălănică, directorul general al PRBAR, a transmis Economica un punct de vedere ferm, pe care îl vom reda integral mai jos. Mesajul PRBAR vine imediat după afirmațiile făcute, într-un interviu exclusiv pentru Economica, de CEO-ul Allianz Țiriac, care, la rândul său, a explicat de ce nu sunt corecte acuzațiile care au fost aduse firmei sale, conform cărora sunt ascunse costurile reale ale asigurărilor vândute direct online.
În esență, PRBAR spune că vânzarea poliței RCA presupune răspunderi și costuri importante pentru intermediar (le vom detalia mai jos), că achiziția directă a acestui produs înseamnă că cel care cumpără (șoferul) își asumă întreaga responsabilitatea și căeconomia modică realizată prin achiziția directă online se poate transforma foarte ușor într-o capcană pentru clienții neatenți sau mai puțin experimentați. Din aceste motive , consideră cei de la PRBAR, posibilitatea de a vinde RCA la prețuri diferite în funcție de costurile de distribuție ar trebui eliminată din legislația secundară.
În septembrie 2022, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a modificat norma RCA astfel încât a dat posibilitatea asigurătorilor sau intermediarilor să vândă RCA la prețuri diferite în funcție de costurile de vânzare. S-a introdus atunci, în acest sens, termenul de primă netă de cheltuieli de distribuție. Brokerii au contestat de la început acestă mișcare, în condițiile în care ea permite asigurătorilor să vândă online la un preț mai mic decât cel la care vând intermediarii (cărora li se plătește un comision, plafont acum la 7,4% din suma achitată de client).
Ca urmare a introducerii acestei modificări, societăți ca Allianz Țiriac sau Generali au înregistrat creșteri substanțiale ale vânzărilor online, iar în cazul Allianz Țiriac, așa cum aminteam mai sus, conducerea a și explicat de ce poate vinde mai ieftin direct și de ce susține măsura ASF, spunând, explicit, că asigurătorul nu are cui să plăteacă acel comision de distribuție.
Brokerii mari: Comisionul de distribuție nu este un venit nemeritat al intermediarilor de asigurări, care s-ar cuveni să se reflecte într-un discount acordat clienților ce achiziționează singuri, online, ci reprezintă o remunerație care acoperă costuri, muncă, know-how și răspundere
Redăm mai jos explicațiile punctuale oferite de Cristian Bălănică, director executiv al PRBAR
În replică la afirmația CEO-ului Allianz TiriacAsigurari, portivit căruia “ Măsura introducerii primei nete a fost în mod cert în avantajul clientului. Practic, comisionul care mergea către distribuitor, merge acum către client, care beneficiază de un preț final mai bun. Cred că asta trebuie să înțeleagă și cei care afirmă că nu se poate vinde în online mai ieftin. Se poate, pentru că nu avem cui să plătim cei 7-8% pe care îl plătim intermediarilor”, PRBAR considera că trebuie făcută de către autorități o analiza temeinica a rezultatului introducerii în Septembrie 2022 a conceptului de prima neta de comision de distribuție, pentru RCA.
În cele 18 de luni de funcționare în acest mod a pieței de RCA nu am observat în mod relevant o majorare a vânzării acestui produs de asigurare pe canalele online ale brokerilor sau asigurătorilor, deoarece achiziția de către clienți în mod direct presupune munca acestora, dar mai ales asumarea răspunderii pentru auto-emitere corecta, și/sau pentru daunele produse cu o asigurare incorecta.
Comisionul de distribuție nu este un venit nemeritat al intermediarilor de asigurări, care s-ar cuveni să
se reflecte într-un discount acordat clienților care achiziționează singuri, online, ci reprezintă o
remunerație care acoperă în primul rand următoarele costuri ale intermediarilor:
– costurile de autorizare și de funcționare, date de legislația în vigoare, către ASF și către furnizori de servicii de audit IT și contabilitate specializata;
– costuri de pregătire profesionala către furnizori specializați, și taxe de certificare și examinare către ISF;
– costuri de emitere către furnizorii de soft specilizat de brokeraj;
– costuri cu încasare și procesarea plaților: comisioane bancare, taxe POS sau procesator de plata online;
– costuri de administrare poliță: notificare expirare asigurare, calculații comparative de reinoire, costuri de comunicații;
– costuri cu asigurarea obligatorie de răspunderea profesionala a intermediarului;
– costuri pentru conformitare la cerințele legale privind protecției datelor cu caracter personal și a celor cerute de legea distribuție de asigurări.
– Costuri generate de consultanta, atunci când este oferita clienților, la cererea acestora;
Ce rămâne după acoperirea tuturor costurilor enumerate mai sus reprezintă o remunerație bruta pentru activitatea depusa de distribuitor, pentru asumarea răspunderii privind corectitudinea datelor și pentru emiterea cu acuratețe a poliței RCA.
De altfel, remunerația intermediarilor este transparent prezenta clientor pe oferta de asigurare, atât în procent cât și în suma absoluta, încă din anul 2017, iar daca asiguratul accepta să plătească remunerația unui intermediar, înseamnă că înțelege cele de mai sus și că exista așteptări de asistenta ulterioara ale aceluiași intermediar, în caz de dauna.
În concluzie, emiterea de polițe de asigurare presupune costuri, responsabilitate și implicare din partea unui personal specializat, pregătit profesional corespunzător, și care activează într-un domeniu stict reglementat și supravegheat, spre buna protecție a tuturor clienților.
Nu în ultimul rand, datele oficiale dovedesc că intermediarii în asigurări sunt canalul de distribuție preferat de către consumatori, nu doar din Romania ci din țoață Europa, datorita disponibilității dovedite, a bunei cunoașteri a produselor, a consultantei și asistentei oferite clienților.