Brokerii vor să vândă poliţe pentru asigurarea obligatorie a locuinţelor
‘PAID a fost înfiinţat în scopul de a asigura cât mai multe locuinţe. În acest moment, la PAID pot emite poliţe de asigurare doar asigurătorii. În momentul de faţă se face un fel de cobrokeraj. Emiterea o face brokerul, asigurătorul plăteşte comisionul brokerului, iar asigurătorul primeşte comision la rândul lui de la PAID. Este varianta cea mai simplă şi legală, să putem semna şi noi, ca brokeri, ca intermedieri, contracte cu PAID’, a declarat, joi, preşedintele patronatului, Viorel Vasile, într-o conferinţă de presă.
El a mai spus că acest lucru va conduce la creşterea gradului de acoperire a locuinţelor asigurate.
‘De ce susţinem acest lucru? Sunt asigurători care plătesc un comision sau nu plătesc, au comision 0% sau 2%. Este foarte greu să emiţi poliţe la PAID fără să fii plătit. Forţa de vânzări trebuie plătită şi atunci singurul mod în care putem forţa creşterea gradului de acoperire este să încercăm să avem şi noi contract semnat cu PAID. Gradul de acoperire în asigurări este undeva la 19%, în momentul acesta’, a mai arătat oficialul PRBAR.
Conform statisticilor Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), numărul poliţelor active de asigurare obligatorie a locuinţei (PAD) a crescut cu 6,13%, ajungând, la 31 ianuarie 2017, la 1,691 milioane, comparativ cu 1,593 milioane poliţe PAD active la 31 ianuarie 2016.
La finalul anului trecut, erau active 1.703.047 poliţe PAD, în timp ce la 31 decembrie 2015 erau active 1.590.954 poliţe.
Potrivit PAID, la sfârşitul lunii ianuarie 75,1% dintre poliţele active la nivel naţional erau încheiate în mediul urban şi 24,9% în mediul rural.
Pe regiuni, cele mai multe poliţe active sunt în Transilvania (20% din total), Bucureşti (19%) şi Muntenia (18%), iar cele mai puţine – în Maramureş (3% din totalul poliţelor) şi Bucovina (3%)