Potrivit sursei citate, 9,9% dintre călători au ales Bruxelles-ul ca destinaţie, faţă de 9,24% câţi au optat pentru capitala Marii Britanii. Conform reprezentanţilor eSky, această schimbare în obiceiurile de călătorie ale românilor se datorează faptului că în acest an sărbătoarea creştină coincide cu vacanţa prelungită de 1 mai, românii preferând vacanţele de tip city break într-o destinaţie relaxantă.
Topul oraşelor preferate de români pentru a-şi petrece o minivacanţă în perioada 29 aprilie – 8 mai 2016 este completat de Roma (locul 3), ales de 8,91% români, Milano (locul 4) unde vor călători 7,26% dintre aceştia, Madrid, unde vor merge 6,6% (locul 5). Pe lângă răsturnarea de situaţie din fruntea clasamentului, eSky remarcă şi preferinţele în creştere ale românilor pentru Viena (5,94%), Paris (4,29%) şi München (3,96%), oraşe care au ajuns pentru prima dată în clasamentul celor mai populare destinaţii pentru călătoriile de Paşti şi 1 mai. Locurile 9 şi 10 sunt ocupate de Barcelona (3,96%) şi de Veneţia (3,63%), a căror popularitate a scăzut faţă de 2015.
Spre deosebire de 2015, când 99,5% dintre călători au ales destinaţii din afara ţării pentru vacanţa din perioada 1-10 mai, anul acesta, ţinând cont de faptul că această vacanţă se sincronizează cu cea de Paşti, s-au înregistrat şi călătorii în proporţie de 3,96% în sens invers, din Europa către oraşele din România, reprezentând românii care se întorc acasă pentru a sărbători alături de familii. Restul românilor, în proporţie de 96,03%, au ales în continuare călătoriile peste hotare, alături de persoanele apropiate.
Clasamentul pe ţări este condus anul acesta de Italia, la fel ca şi anul trecut, 23,10% dintre români urmând să călătorească în oraşe precum Florenţa şi Bologna, pe lângă cele deja menţionate. Locul 2 este ocupat de Germania, aleasă de 15,51% dintre călători, iar locul 3 este ocupat de Marea Britanie, aleasă în proporţie de 11,22% dintre români, urmată de Spania (10,89%) şi Belgia (9,90%), pe locurile 4, respectiv 5.
Majoritatea românilor, 85,12%, au optat pentru escapadele de tip city break, călătorii culturale în oraşe ale Europei precum Praga, Geneva şi Zagreb. Vacanţele în destinaţii însorite, potrivite pentru plajă, au fost alese de 11,41% dintre călători, cu destinaţii precum Rhodos, Lisabona, Valencia şi Catania. Spiritul aventurier al românilor nu a lipsit nici în acest sezon, 2,07% dintre ei alegând pentru această vacanţă destinaţii transcontinentale precum Phnom Penh (Cambodgia), Guangzhou (China) şi Boston (SUA).
Tariful mediu al biletelor de avion a înregistrat anul acesta valoarea de 165 de euro. Pentru cel mai ieftin bilet, către Larnaca, un român a achitat suma de 91 euro, în timp ce pentru cel mai scump, către Guangzhou (China), un călător a plătit 1.174 de euro.