Dar dacă UE găseşte că este perfect legal să atragă persoane cu studii superioare cu avantaje inimaginabile – vacanţe suplimentare, prime neimpozabile, salarii confortabile – avantajele funcţionarilor europeni nu întrunesc unanimitatea, notează cotidianul, căci sunt extrem de costisitoare.
Primul ministru britanic David Cameron doreşte reducerea salariilor cu mai multe miliarde. Iar CSU [aripa bavareză a creştin-democraţilor Angelei Merkel] profită de penuria de informaţie din jurul Crăciunului pentru a cere suprimarea a 15 din cei 27 de comisari europeni. […] Când statele membre trebuie să facă economii, afirmă criticile, nici UE nu ar trebui să constituie o excepţie.
Uniunea cheltuieşte 6% din buget pentru propria sa administraţie, fie aproximativ 44 000 de funcţionari sau 55 000 de angajaţi, dacă luăm în considerare şi personalul temporar sau slujbele pe timp determinat. În 2011, 8,2 miliarde de euro erau utilizate pentru administraţie. Şi, informează Die Welt, interesul pentru posturile bine plătite este mare, mai ales pe timp de criză. […] În creştere este mai ales numărul de candidaţi veniţi din Europa de Sud.