Bruxelles-ul propune o variantă diluată a „Buy European Act”

Comisia Europeană prezintă miercuri o propunere pentru garantarea unui acces corect al companiilor europene pe piaţa chineză, americană şi japoneză şi o protejare moderată a sectorului public european. Proiectul a fost între timp prezentat şi de Nicolas Sarkozy în Franţa, dar cu o latură protecţionistă pronunţată.
Economica.net - mie, 21 mart. 2012, 13:38
Bruxelles-ul propune o variantă diluată a

Sectorul public aduce astăzi între 15% şi 20% din PIB-ul european şi este deci este o componentă importantă a economiei.

Ţările vizate de Comisia Europeană cărora li se va cere o deschidere a pieţei lor pentru europeni sunt China, Rusia, Statele Unite şi Japonia, scrie RFI Romania

Şi în Comisia Europeană, ideea favorizării companiilor europene în sectorul public în Europa şi a garantării unui mai bun acces pe pieţele străine este susţinută în principal tot de Franţa.

Marea Britanie este reticentă, la fel Suedia şi Cehia pledează pentru o mai mare liberalizare a comerţului.

Comisia Europeană vorbeşte însă despre „o reacţie sănătoasă şi non protecţionistă, care ar permite, în anumite condiţii, aplicarea unei reciprocităţi”. Aceasta le-ar aduce europenilor mai multe argumente în relaţiile comerciale cu ţări din afara UE.

Mai clar, ar fi vorba despre interdicţia intrării unor companii chineze sau americane pe piaţa europeană, dacă în acel sector de activitate, nu sunt acordate europenilor condiţii similare în China sau America.

Propunerea se află în lucru de ceva timp şi ea urma a fi prezentată doar în câteva săptămâni. Discursul de săptămâna trecută al preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, a precipitat însă lucrurile.

Într-un discurs electoral, Sarkozy a propus un aşa-numit „Buy European Act”, inspirat din americanul „Buy American Act”, o lege protecţionistă, care nu se înscrie în spirit european.

Comisia Europeană s-a grăbit deci să vină cu această propunere diluată, care reia aceeaşi idee şi care încearcă să combine dorinţa franceză de protecţionism cu cea britanică, de liberalizare a comerţului.

Te-ar mai putea interesa și
Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru
Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru
Preşedintele Klaus Iohannis va avea, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru....
Ungaria se bazează pe Bulgaria şi al România pentru a-şi asigura livrările de energie, declară Viktor Orban
Ungaria se bazează pe Bulgaria şi al România pentru a-şi asigura livrările de energie, declară Viktor Orban
Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat sâmbătă că livrările de energie către Ungaria prin Ucraina vor deveni din ...
O țară din Europa interzice TikTok, după o crimă
O țară din Europa interzice TikTok, după o crimă
Albania a anunţat sâmbătă o interdicţie de un an pentru TikTok, populara aplicaţie de videoclipuri scurte, ca urmare ...
Transportul aerian de mărfuri a crescut cu 6,1% în primele nouă luni ale anului
Transportul aerian de mărfuri a crescut cu 6,1% în primele nouă luni ale anului
Transportul aerian de mărfuri (inclusiv poştă) a crescut, în primele nouă luni din 2024, cu 6,1%, comparativ cu perioada ...